Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Musaka z bakłażanów

  • 15.06.2006.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 80 min

Tradycyjna grecka i turecka potrawa staje się coraz bardziej popularna w całej Europie i na dobre zadomowiła się w wielu krajach. Podajemy podstawowy, tradycyjny przepis na tę smaczną potrawę.

Składniki

  • 5 bakłażanów
  • 500 g mięsa mielonego
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 świeże pomidory lub pelati
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka Vegety
  • Sos beszamelowy:
  • 40 g masła
  • 30 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka parmezanu
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Bakłażany pokroić na talarki, osolić i odstawić na krótki czas. Opłukać gorącą wodą i osuszyć.
  2. 2.
    Wyłożyć blachę folią aluminiową, posmarowaną oliwą z oliwek i na niej położyć bakłażany. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C około 15 minut.
  3. 3.
    Na oliwie z oliwek krótko podsmażyć posiekaną cebulę oraz mięso mielone. Dodać posiekane pomidory pelati, liść laurowy, pieprz, wyciśnięty czosnek i Vegetę. Dusić podlewając wodą.
  4. 4.
    Gdy mięso stanie się miękkie, dodać posiekaną natkę pietruszki.
  5. 5.
    Beszamel: na maśle krótko podsmażyć mąkę, zalać zimnym mlekiem i mieszając gotować 5 minut. Dodać sól, pieprz i parmezan.
  6. 6.
    Beszamel trochę ostudzić i wmieszać roztrzepane jajka.
  7. 7.
    W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwami bakłażany i duszone mięso, zaczynając i kończąc na warstwie bakłażanów. Wszystko zalać przygotowanym beszamelem.
  8. 8.
    Musakę piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C, 20 do 30 minut.

Sposób podania

Musakę z bakłażanów można podawać jako ciepłą przekąskę lub danie główne z sałatą według uznania.

Porada

Talarki bakłażana przed pieczeniem można obtoczyć w mące ziemniaczanej.

Mała tajemnica

Upieczone bakłażany będą bardziej aromatyczne.

Ogłoszenie

Danie nadaje się do zamrażania
Zamrażanie: Danie robimy do kroku ósmego, ale bez beszamelu. Ostudzoną musakę w blasze zostawić w zamrażarce przez 2 godziny. Następnie blachę krótko zanurzyć w gorącej wodzie, wyjąć musakę, włożyć do odpowiedniego plastykowego pojemnika i ponownie wsadzić do zamrażarki.
Rozmrażanie: Musakę wyjąć z plastykowego pojemnika, wyłożyć na blachę i odstawić w temperaturze pokojowej około godziny. Zalać beszamelem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200°C 30-40 minut.
Czas przydatności do spożycia: 60 dni.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 844 / 3.528 - -
Tłuszcz g 66,89 - -
Węglowodany g 36,23 - -
Błonnik g 7,97 - -
Białko g 37,27 - -
Sól g 5,27 0 0
Witamina A μg 1.408,41 35 28
Witamina D μg 86,91 43 43
Witamina C mg 22,80 30 25
Witamina B3 mg 13,63 97 68
Potas (K) mg 1.389,78 38 38
Wapń (Ca) mg 299,73 30 30
Fosfor (P) mg 531,40 66 66

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)