Sposób przygotowania
-
1.
Bakłażany pokroić na talarki, osolić i odstawić na krótki czas. Opłukać gorącą wodą i osuszyć.
-
2.
Wyłożyć blachę folią aluminiową, posmarowaną oliwą z oliwek i na niej położyć bakłażany. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C około 15 minut.
-
3.
Na oliwie z oliwek krótko podsmażyć posiekaną cebulę oraz mięso mielone. Dodać posiekane pomidory pelati, liść laurowy, pieprz, wyciśnięty czosnek i Vegetę. Dusić podlewając wodą.
-
4.
Gdy mięso stanie się miękkie, dodać posiekaną natkę pietruszki.
-
5.
Beszamel: na maśle krótko podsmażyć mąkę, zalać zimnym mlekiem i mieszając gotować 5 minut. Dodać sól, pieprz i parmezan.
-
6.
Beszamel trochę ostudzić i wmieszać roztrzepane jajka.
-
7.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwami bakłażany i duszone mięso, zaczynając i kończąc na warstwie bakłażanów. Wszystko zalać przygotowanym beszamelem.
-
8.
Musakę piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C, 20 do 30 minut.
Sposób podania
Musakę z bakłażanów można podawać jako ciepłą przekąskę lub danie główne z sałatą według uznania.
Porada
Talarki bakłażana przed pieczeniem można obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Mała tajemnica
Upieczone bakłażany będą bardziej aromatyczne.
Ogłoszenie
Danie nadaje się do zamrażania
Zamrażanie: Danie robimy do kroku ósmego, ale bez beszamelu. Ostudzoną musakę w blasze zostawić w zamrażarce przez 2 godziny. Następnie blachę krótko zanurzyć w gorącej wodzie, wyjąć musakę, włożyć do odpowiedniego plastykowego pojemnika i ponownie wsadzić do zamrażarki.
Rozmrażanie: Musakę wyjąć z plastykowego pojemnika, wyłożyć na blachę i odstawić w temperaturze pokojowej około godziny. Zalać beszamelem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200°C 30-40 minut.
Czas przydatności do spożycia: 60 dni.