Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Mule w sosie

  • 11.08.2005.
  • Łatwe
  • 4
  • 25 min

Wielbiciele owoców morza przyznają, że brak im słów by opisać wspaniały smak muli w pysznym sosie! A przepis na to danie jest taki prosty!

Składniki

  • 1,5 kg muli
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 200 ml białego wina
  • 1 łyżeczka Vegety
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mule oczyścić i umyć.
  2. 2.
    Do rozgrzanej oliwy z oliwek dodać przeciśnięty czosnek, bułkę tartą, natkę pietruszki, wino, Vegetę i pieprz.
  3. 3.
    Dodać mule i gotować pod przykryciem, aż się muszle otworzą.

Sposób podania

Podawać z białym pieczywem.

Porada

Podczas zakupu muli, zwróćcie uwagę czy są świeże, czyli mocno zamknięte. Surowe muszle, które są otwarte są na pewno nieświeże i nie powinny być spożywane.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 676 / 2.826 - -
Tłuszcz g 42,86 - -
Węglowodany g 17,46 - -
Błonnik g 0,24 - -
Białko g 45,27 - -
Sól g 3,49 0 0
Witamina A μg 698,01 17 14
Witamina E mg 10,55 48 48
Witamina C mg 32,96 44 37
Witamina B3 mg 14,74 105 74
Potas (K) mg 1.266,82 34 34
Fosfor (P) mg 754,89 94 94
Magnez mg 135,36 45 34

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)