Morszczuk z oliwkami podawany z palentą

  • 15.06.2015.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 40 min

Składniki

  • 700 g filetów z morszczuka (świeżych lub mrożonych)
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g młodej cebuli
  • 50 g czarnych oliwek
  • 150 ml białego wina
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego Podravka 500g
  • 1 łyżka Vegety Śródziemnomorskiej
  • 300 g kaszy kukurydzianej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Filety pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić Vegetą i skropić sokiem z cytryny, a następnie podsmażyć z obu stron i zdjąć z patelni.
  2. 2.
    Na tym samym tłuszczu podsmażyć drobno posiekany czosnek, cebulę i oliwki. Zalać wszystko winem, zostawić do zredukowania, po czym dodać przecier pomidorowy.
  3. 3.
    Całość dusić na małym ogniu, dolewając co jakiś czas wody, jeśli będzie taka potrzeba.
  4. 4.
    Przygotować palentę: kaszę kukurydzianą wsypać do osolonego wrzątku (1,2 l) i zagotować, ciągle mieszając, a po doprowadzeniu do wrzenia gotować jeszcze przez 10 min. Na koniec dodać oliwę z oliwek.
  5. 5.
    Morszczuka podawać na ciepło z palentą.

Porada

Na ugotowaną palentę można położyć kawałki twardego sera żółtego lub innego tartego, który powoli się topiąc, wypełni palentę aromatem.