Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Młoda wołowina duszona w czerwonym winie z grzybami

  • 13.07.2006.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 120 min

Bouquet garni, to bukiet ziół, doskonały do przyprawiania gulaszów i zup. Ale nie tylko, np. jest wyjątkowo przydatny w poniższym przepisie. Po ugotowaniu dania, pęczek należy wyjąć. Jako dodatek serwować purée ziemniaczane.

Składniki

  • 2 łyżki oleju
  • 80 g suszonego, wędzonego boczku (panceta)
  • 80 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g grzybów (pieczarki, shiitake)
  • 20 szalotek
  • 1 łyżka Vegety
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 kg młodej wołowiny z udźca
  • 40 g mąki
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml czerwonego wina
  • 30 ml koniaku
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 gałązka pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Na patelni, na łyżce oleju krótko podsmażyć suszony, pokrojony we wstążki, wędzony boczek (panceta), dodać pokrojoną w talarki cebulę i krótko poddusić.
  2. 2.
    Dodać wyciśnięty czosnek, grzyby pokrojone w ćwiartki, szalotki, Vegetę i pieprz. Wszystko dusić na lekkim ogniu, póki płyn nie wyparuje. Odstawić w ciepłym miejscu.
  3. 3.
    Młodą wołowinę pokroić w kostki i obtoczyć w mące. Na rozgrzanym oleju i maśle podsmażyć mięso.
  4. 4.
    Zalać winem i koniakiem oraz dodać bukiet ziół, składający się z tymianku, liścia laurowego i pietruszki. Mięso dusić pod pokrzywką na lekkim ogniu około 90 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą.
  5. 5.
    Dodać duszone grzyby i dalej dusić około 10 minut. Pod koniec posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.

Sposób podania

Podawać ciepło z purée ziemniaczanym.

Porada

Szalotki polać wrzątkiem i odstawić na krótki czas, żeby je łatwiej obrać.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 558 / 2.332 - -
Tłuszcz g 24,88 - -
Węglowodany g 16,03 - -
Błonnik g 2,19 - -
Białko g 55,32 - -
Sól g 1,23 0 0
Witamina A μg 404,62 10 8
Witamina D μg 154,25 77 77
Witamina C mg 15,04 20 17
Witamina B3 mg 20,06 143 100
Potas (K) mg 1.081,80 29 29
Fosfor (P) mg 512,66 64 64
Magnez mg 70,04 23 18

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)