Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Mięsno-grzybowy gulasz

  • 15.09.2005.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 60 min

Chociaż na przygotowanie tego gulaszu trzeba przeznaczyć około godziny, to przyjemność smakowania szybko wynagradza spędzony w kuchni czas.

Składniki

  • 60 g szynki parmeńskiej
  • 100 g cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g wieprzowiny (z nogi)
  • 50 g suszonych prawdziwków
  • 200 g boczniaków
  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka Vegety W Smak Do Gulaszu
  • pieprz
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietany do gotowania
  • 1 łyżka pokrojonej pietruszki

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Szynkę parmeńską i cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oleju.
  2. 2.
    Dodać w kostkę pokrojone mięso i wszystko razem smażyć przez kilka minut. Następnie podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie.
  3. 3.
    Włożyć prawdziwki do wody. Boczniaki wyczyścić, umyć i pokroić, a ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  4. 4.
    Do mięsa dodać przygotowane ziemniaki, odcedzone prawdziwki, boczniaki, Vegetę W Smak do Gulaszu i pieprz. Wszystko razem gotować na wolnym ogniu aż składniki będą miękkie. 5. Na koniec dodać białe wino i śmietanę.

Sposób podania

Posypać zieloną pietruszką i podawać.

Porada

Dania z grzybami nie należy kolejny raz podgrzewać.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 316 / 1.321 - -
Tłuszcz g 30,19 - -
Węglowodany g 85,12 - -
Błonnik g 5,36 - -
Białko g 22,19 - -
Sól g 2,54 0 0
Witamina A μg 1.749,78 44 35
Witamina D μg 63,00 32 32
Witamina C mg 33,84 45 38
Witamina B3 mg 13,67 98 68
Potas (K) mg 710,85 19 19
Wapń (Ca) mg 298,42 30 30
Fosfor (P) mg 362,04 45 45

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)