Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Mięsna zapiekanka z ryżem

  • 19.08.2004.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 135 min

Osoby lubiące orientalną kuchnię będą zachwycone tą kombinacją ciasta, wołowiny, ryżu i selera.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soli
  • 120 ml wody
  • Składniki na farsz:
  • 1,2 kg wołowiny
  • sól
  • 1 seler
  • 150 g ryżu parboiled Podravka
  • 100 g cebuli
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka pokrojonej pietruszki
  • 1 łyżka Vegety
  • 400 ml jogurtu

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Seler i mięso w całości gotować we wrzącej wodzie do miękkości. Ryż ugotować oddzielnie.
  2. 2.
    W czasie gotowania mięsa można przygotować ciasto: wymieszać wszystkie składniki, dodać wodę i zagnieść.
  3. 3.
    Ugotowane mięso pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić i zeszklić na maśle, dodać mięso, ryż, pietruszkę i Vegetę. Wszystko dobrze wymieszać, zdjąć z ognia, dodać jogurt i delikatnie wymieszać.
  4. 4.
    Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większy kawałek rozciągnąć do wszystkich brzegów na posmarowanej olejem blasze (rozmiar 36x22 cm).
  5. 5.
    Na cieście rozłożyć przygotowany farsz i przykryć drugim, rozciągniętym, kawałkiem ciasta. Wszystko posmarować rozmąconym jajkiem.
  6. 6.
    Ciasto naciąć w kilku miejscach, a całą potrawę piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez około godzinę.

Sposób podania

Mięsną zapiekankę podawać z jogurtem lub kefirem.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 1362 / 5.693 - -
Tłuszcz g 87,64 - -
Węglowodany g 91,66 - -
Błonnik g 2,69 - -
Białko g 49,39 - -
Sól g 3,22 0 0
Witamina A μg 1.861,89 47 37
Witamina D μg 57,76 29 29
Witamina C mg 2,45 3 3
Witamina B3 mg 20,45 146 102
Potas (K) mg 892,17 24 24
Wapń (Ca) mg 234,50 23 23
Fosfor (P) mg 638,73 80 80

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)