Mięsna rolada

  • 05.12.2003.
  • Średnio trudne
  • 8
  • 110 min

Kulinarny zespół Vegety dostosował ten tradycyjny przepis do zasad nowoczesnej i zdrowej kuchni europejskiej.

Zobacz wszystkie zdjęcia

Składniki

  • 2 kg cielęciny
  • 4 łyżki oleju
  • 60 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Boczek, pietruszkę i czosnek drobno pokroić, dodać Vegetę, odrobinę soku cytrynowego i wszystko razem dokładnie wymieszać.
  2. 2.
    Mięso uformować w wielki kotlet, rozbić go tłuczkiem, posolić i posypać pieprzem. Posmarować przygotowaną mieszanką, zawinąć w roladę i związać sznurkiem.
  3. 3.
    Na blasze posmarowanej olejem ułożyć ziemniaki pokrojone na grubsze plasterki, posolić, posypać pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
  4. 4.
    Na przygotowane ziemniaki położyć mięsną roladę i wszystko dobrze przykryć folią aluminiową.
  5. 5.
    Blachę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1,5 godziny. Kiedy rolada będzie prawie upieczona należy ją obrócić, podlać odrobiną wody i przykrytą piec do zupełnej miękkości.

Sposób podania

Z upieczonej rolady zdjąć sznurek, pokroić w plastry i podawać razem z ziemniakami i zieloną sałatą.

Porada

Cielęcinę można zastąpić jagnięciną albo wieprzowiną.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 338 / 1.413 - -
Tłuszcz g 10,00 - -
Węglowodany g 54,00 - -
Błonnik g 3,00 - -
Białko g 7,00 - -
Sól g 1,07 0 0
Witamina A μg 24,00 1 0
Witamina D μg 0,00 0 0
Witamina C mg 35,00 47 39
Witamina B3 mg 5,00 36 25
Potas (K) mg 1.022,00 28 28
Wapń (Ca) mg 16,00 2 2
Fosfor (P) mg 152,00 19 19

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)