Sposób przygotowania
-
1.
Boczek, pietruszkę i czosnek drobno pokroić, dodać Vegetę, odrobinę soku cytrynowego i wszystko razem dokładnie wymieszać.
-
2.
Mięso uformować w wielki kotlet, rozbić go tłuczkiem, posolić i posypać pieprzem. Posmarować przygotowaną mieszanką, zawinąć w roladę i związać sznurkiem.
-
3.
Na blasze posmarowanej olejem ułożyć ziemniaki pokrojone na grubsze plasterki, posolić, posypać pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
-
4.
Na przygotowane ziemniaki położyć mięsną roladę i wszystko dobrze przykryć folią aluminiową.
-
5.
Blachę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1,5 godziny. Kiedy rolada będzie prawie upieczona należy ją obrócić, podlać odrobiną wody i przykrytą piec do zupełnej miękkości.
Sposób podania
Z upieczonej rolady zdjąć sznurek, pokroić w plastry i podawać razem z ziemniakami i zieloną sałatą.
Porada
Cielęcinę można zastąpić jagnięciną albo wieprzowiną.