Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Mięsna rolada z zielonymi szparagami i Ajvarem

  • 03.12.2007.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 70 min

Składniki

  • 600 g schabu wieprzowego
  • 3 łyżki Ajvaru łagodnego Podravka
  • 25 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 10 zielonych szparagów
  • 150 g boczku pokrojonego w plastry
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • Składniki na puree warzywne:
  • 300 g batatów
  • 300 g marchwi
  • 200 g korzenia selera
  • 50 g masła
  • 150 ml mleka
  • Sól

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Schab kroimy na duże kotlety i dokładnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy pieprzem i solą z obydwu stron. Ajvar łagodny Podravka mieszamy z bułką tartą i rozbitym jajkiem. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy z jednej strony mięso, a następnie układamy na nim szparagi.
  2. 2.
    Mięso zawijamy w roladę, a końce łączymy wykałaczkami. Posypujemy tymiankiem, owijamy plastrami boczku i obsmażamy na patelni na oliwie ze wszystkich stron.
  3. 3.
    Następnie mięso przekładamy do brytfanki razem z tłuszczem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30 minut. W czasie pieczenia mięso podlewamy woda.
  4. 4.
    W międzyczasie szykujemy puree warzywne: warzywa oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy je i miksujemy na puree. Dodajemy masło oraz mleko i wszystko dokładnie mieszamy
  5. 5.
    Upieczone mięso lekko chłodzimy, wyciągamy wykałaczki i kroimy w plastry. Podajemy z puree warzywnym.

Porada

Młośnikom pikantnych smaków polecamy Ajvar ostry Podravka. Jako dodatek do mięsa doskonale sprawdzi się także makaron 100% durum Podravka, np. świderki lub penne.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 778 / 3.252 - -
Tłuszcz g 47,99 - -
Węglowodany g 33,95 - -
Błonnik g 6,44 - -
Białko g 50,26 - -
Sól g 5,75 0 0
Witamina A μg 32.689,10 817 654
Witamina D μg 52,37 26 26
Witamina C mg 44,50 59 49
Witamina B3 mg 19,66 140 98
Potas (K) mg 1.406,67 38 38
Wapń (Ca) mg 151,41 15 15
Fosfor (P) mg 660,19 83 83

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)