Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Mięsna rolada z jajkami

  • 05.05.2004.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 80 min

Mięsna rolada dla wielbicieli klasycznych i tradycyjnych smaków będzie źródłem prawdziwej satysfakcji. To danie charakteryzuje intensywny smak i aromat.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (500 g)
  • Na farsz:
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka Vegety W Smak Do Wieprzowiny
  • 50 ml oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 cebula
  • 3 ugotowane jajka

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Ciasto francuskiej rozwałkować, a jedną trzecią posmarować musztardą. W kostkę pokroić ugotowane na twardo jajka.
  2. 2.
    Na rozgrzanym oleju smażyć pokrojoną cebulę i mieloną paprykę. Dodać mielone mięso, Vegetę W Smak Do Wieprzowiny, pieprz i pokrojoną pietruszkę. Lekko dusić dodając co jakiś czas wody przez około 20 minut.
  3. 3.
    Do ostudzonego duszonego mięsa dodać świeże jajka. Na cieście rozłożyć pokrojone ugotowane na twardo jajka, a następnie mięsny farsz i potem wszystko zrolować, aby powstała rolada.
  4. 4.
    Powierzchnię rolady posmarować świeżym jajkiem i piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 35 minut.

Sposób podania

Mięsną roladę podawać z ciepłym lub zimnym sosem – według własnego uznania.

Porada

Zamiast ugotowanych jajek można użyć omletu na oddzielną warstwę rolady.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 1061 / 4.435 - -
Tłuszcz g 82,00 - -
Węglowodany g 44,00 - -
Błonnik g 0,00 - -
Białko g 37,00 - -
Sól g 4,88 0 0
Witamina A μg 552,00 14 11
Witamina D μg 57,00 29 29
Witamina C mg 3,00 4 3
Witamina B3 mg 12,00 86 60
Potas (K) mg 502,00 14 14
Wapń (Ca) mg 65,00 7 7
Fosfor (P) mg 368,00 46 46

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)