Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Mięsna rolada w piwie

  • 23.03.2009.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 80 min

Piwo jest jednym z ulubionych napojów Polaków. W tym przepisie używa się je do podlewania mięsnej roladki podczas pieczenia. Zatem podwójna przyjemność, prawda?

Składniki

  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka Vegety W Smak Do Wieprzowiny
  • 1 łyżeczka białego pieprzu w proszku
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • 1 łyżka pokrojonej pietruszki
  • 200 g suszonej lub karczku
  • 3-4 łyżeczki oleju
  • 500-600 ml piwa

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mięso mielone wymieszać z Vegetą W Smak Do Wieprzowiny, pieprzem, rozmąconym jajkiem, bułką tartą, pietruszką i mieloną szynką lub karkiem.
  2. 2.
    Mięso rozłożyć na przezroczystej folii i za jej pomocą zrobić roladę.
  3. 3.
    Mięsną roladę włożyć do nasmarowanej olejem blachy, zdjąć z niej przezroczystą folię i piec w 220 stopniach przez około 15 minut.
  4. 4.
    Następnie roladę polać piwem, przykryć folią aluminiową, zmniejszyć temperaturę na 180 stopni i kontynuować pieczenie przez 50 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 15 minut aż rolada nabierze ładnego, jasno-brązowego koloru.
  5. 5.
    Upieczoną mięsną roladę wyjąć z blachy do wystygnięcia i pokroić.

Sposób podania

Mięsną roladę można podać z sałatką ziemniaczaną.

Porada

Mięsną roladę można przed pieczeniem nasmarować rozmąconym jajkiem. Rolada smakuje równie wyśmienicie na zimno w kanapce jako dodatek do sera i majonezu.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 644 / 2.692 - -
Tłuszcz g 48,12 - -
Węglowodany g 5,85 - -
Błonnik g 0,32 - -
Białko g 38,32 - -
Sól g 1,61 0 0
Witamina A μg 150,12 4 3
Witamina D μg 32,98 16 16
Witamina E mg 8,27 38 38
Witamina B3 mg 17,58 126 88
Potas (K) mg 655,70 18 18
Wapń (Ca) mg 45,39 5 5
Fosfor (P) mg 414,38 52 52

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)