Mazowiecki schab ze śliwkami i morelami

  • 19.11.2018.
  • Trudne
  • 4
  • 140 min

Składniki

  • 1.5 kg schabu
  • 20 dkg suszonych śliwek
  • 20 dkg suszonych moreli
  • 100 ml żubrówki
  • majeranek
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • Vegeta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Umyty schab natrzyj pieprzem, Vegetą i roztartym czosnkiem. Odstaw w chłodne miejsce na 12 h.
  2. 2.
    Śliwki i morele zalej żubrówką i również odstaw na 12h.
  3. 3.
    W mięsie zrób ostrym nożem głębokie nacięcia. Włóż śliwki i morele.
  4. 4.
    Następnie obsmaż mięso na oleju z każdej strony, aby się ładnie zrumieniło.
  5. 5.
    Obsmażone mięso obtocz w majeranku, przełóż do żaroodpornego naczynia, podlej kilkoma łyżkami wody i wstaw na 1 godzinę do piekarnika (temperatura 180C). Następnie dodaj żubrówkę, w której moczyły się śliwki i morele, zwiększ temperaturę do 190- 200*C. Duś do miękkości jeszcze przez ok. 30-40 min. nie zapominając o podlewaniu mięsa.