Sposób przygotowania
-
1.
Umyty schab natrzyj pieprzem, Vegetą i roztartym czosnkiem. Odstaw w chłodne miejsce na 12 h.
-
2.
Śliwki i morele zalej żubrówką i również odstaw na 12h.
-
3.
W mięsie zrób ostrym nożem głębokie nacięcia. Włóż śliwki i morele.
-
4.
Następnie obsmaż mięso na oleju z każdej strony, aby się ładnie zrumieniło.
-
5.
Obsmażone mięso obtocz w majeranku, przełóż do żaroodpornego naczynia, podlej kilkoma łyżkami wody i wstaw na 1 godzinę do piekarnika (temperatura 180C). Następnie dodaj żubrówkę, w której moczyły się śliwki i morele, zwiększ temperaturę do 190- 200*C. Duś do miękkości jeszcze przez ok. 30-40 min. nie zapominając o podlewaniu mięsa.