Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Marynowany łosoś w sosie

  • 04.02.2005.
  • Średnio trudne
  • 8 – 10
  • 60 min

W Szwecji pod nazwą gravlax można kupić łososia marynowanego solą i świeżym koperkiem. Jest on smakołykiem i dumą szwedzkiej kuchni, a jeśli go przyrządzić z sosem z korzennych warzyw to pozna się prawdziwy smak Skandynawii!

Składniki 8 – 10 

  • 1-1,5 kg filetów łososia
  • 2 pęczki koperku
  • 2 łyżki Vegety
  • olej do pieczenia
  • Sos:
  • 100 g korzenia selera
  • 1 łyżka Vegety
  • mielony biały pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki
  • 100 g masła
  • szafran
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 100 g białej rzepy
  • 100 g pasternaku
  • 100 g marchewki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • Dodatek:
  • 350 g pieczarek

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Filety łososia opłukać, osuszyć i posypać Vegetą.
  2. 2.
    Dno porcelanowego naczynia wyłożyć koperkiem, na nie położyć filety z łososia. Filety przykryć jeszcze jedną warstwą koperku. Naczynie zakryć folią aluminiową.
  3. 3.
    Zakrytego łososia przycisnąć czymś ciężkim i odstawić na noc do lodówki.
  4. 4.
    Filety pokroić na mniejsze kawałki i smażyć na oleju około 5 minut każdą ze stron.
  5. 5.
    Warzywa włożyć do wrzątku (wody ma być tyle, żeby tylko przykrywała warzywa). Dodać Vegetę i gotować na lekkim ogniu dopóki warzywa nie zmiękną. Odcedzić i zmiksować w blenderze.
  6. 6.
    Wmieszać masło, szafran, mąkę rozcieńczoną w odrobinie wody, sok z cytryny, pieprz biały i około 200 ml wody, w której gotowano warzywa. Wszystko krótko podgotować.

Sposób podania

Łososia serwować z sosem i pieczonymi pieczarkami.

Porada

Rybę piec gdy już jest przyrządzony dodatek i sos z warzyw.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 407 / 1.701 - -
Tłuszcz g 27,16 - -
Węglowodany g 8,98 - -
Błonnik g 1,96 - -
Białko g 31,42 - -
Sól g 5,66 0 0
Witamina A μg 3.573,82 89 71
Witamina D μg 367,10 184 184
Witamina C mg 13,18 18 15
Witamina B3 mg 19,55 140 98
Potas (K) mg 1.044,43 28 28
Fosfor (P) mg 369,91 46 46
Magnez mg 59,08 20 15

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)