Lubuski niebecz z kapustą

  • 19.11.2018.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 120 min

Składniki

  • średnia drobiowa porcja rosołowa lub około 1/2 kg wołowiny rosołowej
  • 1/2 kg dobrej kiełbasy (np. śląskiej)
  • 3 średnie marchewki
  • 3-4 średnie pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 kg ziemniaków
  • garść suszonych grzybów
  • sól
  • majeranek
  • Vegeta
  • 2-3 listki laurowe
  • 5-7 ziaren ziela angielskiego
  • Kapusta
  • około 60 dkg dobrej kiszonej kapusty
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • świeżo mielony pieprz
  • spora szczypta kminku
  • 1 łyżka smalcu
  • Vegeta

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Grzyby namoczyć przynajmniej kilka godzin wcześniej.
  2. 2.
    Z porcji rosołowej, pokrojonych w kawałki warzyw, ziela angielskiego i liści laurowych, Vegety ugotować wywar.
  3. 3.
    Przecedzić.
  4. 4.
    Dodać ziemniaki pokrojone w średnia kostkę i namoczone grzyby.
  5. 5.
    Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę.
  6. Kapusta
  7. 1.
    Kapustę ugotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i kminku.
  8. 2.
    Odcedzić. Dodać smalec, doprawić Vegetą i pieprzem, dobrze wymieszać.
  9. 3.
    Zupę podawać w głębokim talerzu, dodając kapustę.