Sposób przygotowania
-
1.
Ziemniaki obrać, przekroić duże ziemniaki jeśli to konieczne i skropić oliwą. Piec w średnio gorącym piekarniku w 200 ° C około 25 minut.
-
2.
Połączyć oliwę z sokiem z cytryny i przyprawą Vegeta i wymieszać. Tak przygotowaną marynatą przyprawić steki z łososia.
-
3.
Wyjąć ziemniaki z piekarnik , położyć na ziemniaki łososia skórą do dołu i kontynuować pieczenia przez kolejne 10-15 minut. W międzyczasie przygotować sos.
-
4.
Rozgrzać patelnię i dodać masło. Dodać mąkę i cukier, mieszać, aż masło roztopi się i połączy z mąką. Dodać mleko, cały czas mieszając, doprowadzić sos do wrzenia. Doprawić solą, dodać sok z cytryny, musztardę i chrzan, i dalej gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.
-
5.
Zdjąć z ognia, dodać posiekany koperek i śmietanę i wymieszać. Gotowym sosem polać steki z łososia i podawać z pieczonymi ziemniakami.
Porada
Przed włożeniem łososia do piekarnika, umieścić kubek wody w piekarniku. Parująca woda zapobiegnie wysychnięciu filetów z łososia.