Łosoś w białym sosie

  • 04.06.2013.
  • Łatwe
  • 4
  • 35 min

Tradycyjna kuchnia duńska wykorzystuje ryby, owoce morza i mięso, ale także warzywa, owoce, mleko i produkty mleczne, szczególnie sery i jogurty. Duńczycy jedzą duże ilości jedzenia, ale poziom kalorii jest zróżnicowany w diecie, a wędzone jedzenie jest szczególnie popularne.

Zobacz wszystkie zdjęcia

Składniki

  • 600 g filetów z łososia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przyprawy Vegety
  • Warzywa:
  • 1 kg małych młodych ziemniaków
  • 25 ml oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • Sos:
  • 25 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżka koperku

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Ziemniaki obrać, przekroić duże ziemniaki jeśli to konieczne i skropić oliwą. Piec w średnio gorącym piekarniku w 200 ° C około 25 minut.
  2. 2.
    Połączyć oliwę z sokiem z cytryny i przyprawą Vegeta i wymieszać. Tak przygotowaną marynatą przyprawić steki z łososia.
  3. 3.
    Wyjąć ziemniaki z piekarnik , położyć na ziemniaki łososia skórą do dołu i kontynuować pieczenia przez kolejne 10-15 minut. W międzyczasie przygotować sos.
  4. 4.
    Rozgrzać patelnię i dodać masło. Dodać mąkę i cukier, mieszać, aż masło roztopi się i połączy z mąką. Dodać mleko, cały czas mieszając, doprowadzić sos do wrzenia. Doprawić solą, dodać sok z cytryny, musztardę i chrzan, i dalej gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.
  5. 5.
    Zdjąć z ognia, dodać posiekany koperek i śmietanę i wymieszać. Gotowym sosem polać steki z łososia i podawać z pieczonymi ziemniakami.

Porada

Przed włożeniem łososia do piekarnika, umieścić kubek wody w piekarniku. Parująca woda zapobiegnie wysychnięciu filetów z łososia.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 625 / 2.613 - -
Tłuszcz g 35,00 - -
Węglowodany g 386,94 - -
Błonnik g 6,36 - -
Białko g 39,69 - -
Witamina A μg 506,35 13 10
Witamina D μg 394,90 197 197
Witamina B3 mg 22,78 163 114
Kwas pantotenowy mg 3,55 51 51
Potas (K) mg 1.941,73 52 52
Wapń (Ca) mg 207,54 21 21
Fosfor (P) mg 488,05 61 61

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)