Letnie orzeźwienie czyli krewetki z komosą ryżową w pomidorach

  • 26.07.2013.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 30 min

Składniki

  • 300 g komosy ryżowej
  • 200 g ugotowanych obranych krewetek
  • 250 g pomidorków cherry
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego Podravka
  • 1 cebula (80 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kostka drobiowa Vegeta
  • 2 łyżki posiekanych świeżych liści oregano
  • 80 ml białego wina
  • 60 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Pomidorki cherry kroimy na połówki, układamy je na brytfance przekrojoną stroną do dołu, skrapiamy 1 łyżeczką oliwy z oliwek, lekko solimy i posypujemy cukrem. Pomidorki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C, aż zrobią się miękkie.
  2. 2.
    Na głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy pozostałą oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chili, dusimy aż zmiękną.
  3. 3.
    Dodajemy komosę, koncentrat pomidorowy, białe wino i wszystko mieszamy. Dusimy przez minutę, dolewamy około 500 ml wody, dodajemy kostkę rosołową i dusimy ok. 20 minut, aż komosa się ugotuje. Mieszamy od czasu do czasu.
  4. 4.
    Dodajemy ugotowane krewetki, następnie upieczone pomidorki cherry i połowę porcji posiekanego oregano. Dodajemy sól i pieprz według uznania.
  5. 5.
    Gotowe danie posypujemy pozostałym oregano.

Porada

Zamiast koncentratu pomidorowego można użyć 3 łyżek przecieru pomidorowego Podravka.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 479 / 2.002 - -
Tłuszcz g 18,79 - -
Węglowodany g 58,14 - -
Błonnik g 8,81 - -
Białko g 16,47 - -
Sól g 0,68 0 0
Witamina A μg 724,91 18 14
Witamina D μg 0,33 0 0
Witamina B3 mg 4,76 34 24
Kwas pantotenowy mg 0,42 6 6
Potas (K) mg 874,91 24 24
Wapń (Ca) mg 124,92 12 12
Fosfor (P) mg 360,72 45 45

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)