Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

"Letnia" patelnia

  • 14.06.2006.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 40 min

Popularność chińskiej kuchni, a zwłaszcza dań przygotowywanych w woku, przypomina, że o każdej porze roku można przygotować wyśmienite dania z najpopularniejszych produktów spożywczych.

Składniki

  • 300 g wieprzowiny
  • 100 g marchwi
  • 2 papryki
  • 4 młode cebule
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego Podravka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 łyżka bulionu grzybowego

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mięso, marchew, paprykę i młodą cebulę pokroić w słupki.
  2. 2.
    Na gorącym oleju usmażyć mięso ze wszystkich stron.
  3. 3.
    Dodać marchew i krótko dusić (w razie potrzeby dodać trochę wody). Następnie dodać paprykę, cebulę, zgnieciony czosnek, pokrojoną drobno ostrą papryczkę i Vegetę. Wszystko razem dusić podlewając wodą od czasu do czasu.
  4. 4.
    Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i łyżkę bulionu grzybowego. Gotować jeszcze chwilę, nastepnie posypać pokrojoną pietruszką i podawać.

Sposób podania

To danie można podawać samodzielnie albo z dodatkiem ryżu, ziemniaków lub makaronowych szerokich nitek.

Porada

Ponieważ w tym daniu występuje kilka rodzajów warzyw, można również użyć kilku rodzajów mięsa jednocześnie.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 279 / 1.166 - -
Tłuszcz g 17,45 - -
Węglowodany g 8,40 - -
Błonnik g 2,65 - -
Białko g 22,35 - -
Sól g 0,15 0 0
Witamina A μg 10.577,60 264 212
Witamina D μg 9,00 5 5
Witamina E mg 11,57 53 53
Witamina C mg 120,55 161 134
Potas (K) mg 590,88 16 16
Fosfor (P) mg 226,54 28 28
Magnez mg 36,13 12 9

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)