Sposób przygotowania
-
1.
Z główki kapusty wyciąć korzeń, oddzielić liście, zanurzyć je we wrzącej wodzie i blanszować przez kilka minut.
-
2.
Na oliwie z oliwek smażyć drobno pokrojone pieczarki aż woda z nich wyparuje.
-
3.
Do miski włożyć drobno pokrojone mięso z indyka, drobno pokrojonego pomidora bez skórki oraz ryż i ostudzone pieczarki. Następnie wszystko doprawić i dokładnie wymieszać.
-
4.
Do każdego liścia włożyć po jednej łyżce przygotowanego farszu i zwinąć w gołąbka. Końcówki dobrze zawinąć, żeby gołąbki podczas gotowanie nie rozwinęły się.
-
5.
Resztę kapusty pokroić na paski i ułożyć na dnie garnka, a na tym ułożyć przygotowane gołąbki i zalać wszystko wodą, która została przegotowana i doprawiona Vegetą Natur oraz koncentratem pomidorowym. Wszystko razem gotować przez około 15-20 minut aż ryż będzie miękki.
Sposób podania
Do gołąbków podać ugotowane ziemniaki lub puree z ziemniaków.
Mała tajemnica
Przed blanszowaniem grubsze kawałki kapusty trochę rozbić tłuczkiem.