Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Lekkie gołąbki

  • 12.06.2006.
  • Trudne
  • 4
  • 80 min

Uwielbiacie gołąbki, ale nie chcecie ich jeść z mieloną wieprzowiną lub wołowiną? To zróbcie je z mięsa... indyka!

Składniki

  • 1 główka kapusty lub 2 główki młodej kapusty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g pieczarek
  • 300 g piersi z indyka
  • 60 g ryżu
  • 1 pomidor
  • 50 ml białego wina
  • 60 ml wody
  • 2 łyżeczki Vegety Natur
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego Podravka

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Z główki kapusty wyciąć korzeń, oddzielić liście, zanurzyć je we wrzącej wodzie i blanszować przez kilka minut.
  2. 2.
    Na oliwie z oliwek smażyć drobno pokrojone pieczarki aż woda z nich wyparuje.
  3. 3.
    Do miski włożyć drobno pokrojone mięso z indyka, drobno pokrojonego pomidora bez skórki oraz ryż i ostudzone pieczarki. Następnie wszystko doprawić i dokładnie wymieszać.
  4. 4.
    Do każdego liścia włożyć po jednej łyżce przygotowanego farszu i zwinąć w gołąbka. Końcówki dobrze zawinąć, żeby gołąbki podczas gotowanie nie rozwinęły się.
  5. 5.
    Resztę kapusty pokroić na paski i ułożyć na dnie garnka, a na tym ułożyć przygotowane gołąbki i zalać wszystko wodą, która została przegotowana i doprawiona Vegetą Natur oraz koncentratem pomidorowym. Wszystko razem gotować przez około 15-20 minut aż ryż będzie miękki.

Sposób podania

Do gołąbków podać ugotowane ziemniaki lub puree z ziemniaków.

Mała tajemnica

Przed blanszowaniem grubsze kawałki kapusty trochę rozbić tłuczkiem.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 445 / 1.860 - -
Tłuszcz g 11,09 - -
Węglowodany g 65,38 - -
Błonnik g 3,04 - -
Białko g 27,92 - -
Witamina A μg 258,44 6 5
Witamina D μg 47,00 24 24
Witamina C mg 23,53 31 26
Witamina B3 mg 16,81 120 84
Potas (K) mg 850,48 23 23
Wapń (Ca) mg 86,87 9 9
Fosfor (P) mg 418,23 52 52
Magnez mg 142,63 48 36

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)