Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies

Ustawienia

Leipziger Allerlei (Warzywa w sosie krewetkowym)

  • 25.02.2004.
  • Średnio trudne
  • 4 – 6
  • 50 min

Kalafior lub szparagi, to tylko niektóre z warzyw uprawianych w wielu regionów Niemiec, np. słynny kalafior z Turyngii czy szparagi z Beelitza. Przepis na warzywa w sosie krewetkowym pochodzi z Lipska i jest prawdziwą wiosenną rozkoszą.

Składniki 4 – 6 

  • 250 g szparagów
  • 250 g małej marchewki
  • 400 g kalafiora
  • 200 g świeżego groszku
  • sól
  • Sos:
  • 20 g suszonych borowików
  • 50 ml białego wina
  • 300 g mięsa z krewetek
  • gałka muszkatołowa w proszku
  • pieprz biały
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 40 g masła
  • 150 ml śmietany do gotowania
  • 30 g mąki
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Suszone borowiki moczyć w zimnej wodzie około godziny.
  2. 2.
    Oczyszczone szparagi, marchewki, kalafior i groszek ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić w ciepłym miejscu.
  3. 3.
    Na maśle podsmażyć mąkę, dodać posiekane borowiki i zalać z około 300 ml wody. Dodać Vegetę i gotować mieszając około 4-5 minut.
  4. 4.
    Wmieszać mięso z krewetek, śmietanę, posiekany szczypiorek i pietruszkę, pieprz, gałkę muszkatołową i wino. Gotować 5 minut.

Sposób podania

Ciepłe warzywa polać sosem i serwować jako ciepłą przekąskę lub danie główne.

Porada

Krewetki można zastąpić białą rybą, np. karmazynem.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 287 / 1.200 - -
Tłuszcz g 15,00 - -
Węglowodany g 20,00 - -
Błonnik g 5,00 - -
Białko g 16,00 - -
Sól g 1,71 0 0
Witamina A μg 12.828,00 321 257
Witamina D μg 15,00 8 8
Witamina C mg 46,00 61 51
Witamina B3 mg 4,00 29 20
Potas (K) mg 664,00 18 18
Wapń (Ca) mg 99,00 10 10
Fosfor (P) mg 239,00 30 30

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)