Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Lángosok

  • 22.09.2004.
  • Średnio trudne
  • 4 – 6
  • 60 min

Sycące danie, w którym dominuje ostry smak papryczki i czosnku. Z ciasta ziemniaczanego uformujcie cienkie placki, upieczcie i zaserwujcie na ciepło z śmietaną, czosnkiem i papryczkami.

Składniki 4 – 6 

  • 450-500 g mąki
  • 150 g ziemniaków
  • 1 świeże drożdże
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 ml mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki Vegety
  • sól
  • olej do smażenia
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • odrobinę soli
  • 1 łyżeczka posiekanych ostrych papryczek
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i utrzeć.
  2. 2.
    Do 50 ml ciepłego mleka dodać rozdrobnione drożdże i cukier. Odstawić około 5 minut w ciepłym miejscu.
  3. 3.
    Do naczynia wsypać mąkę, sól, ziemniaki, Vegetę, olej, drożdże i pozostałe mleko. Wszystko razem wymieszać mikserem i odstawić na około 40 minut w ciepłym miejscu.
  4. 4.
    Uformować cienkie placuszki około 2 cm grubości i smażyć na rozgrzanym oleju około 3 minut z każdej ze stron, dopóki nie staną się złociste.
  5. 5.
    Usmażone placuszki położyć na papierze, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. 6.
    Sos: do śmietany dodać sól i posiekane papryczki oraz czosnek.

Sposób podania

Lángosok podawać na ciepło z sosem śmietanowym.

Porada

Śmietanę można zastąpić z 50 ml oleju.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 582 / 2.433 - -
Tłuszcz g 25,78 - -
Węglowodany g 74,33 - -
Błonnik g 2,90 - -
Białko g 12,75 - -
Sól g 1,11 0 0
Witamina A μg 432,78 11 9
Witamina D μg 29,44 15 15
Witamina E mg 13,08 59 59
Witamina B3 mg 8,42 60 42
Potas (K) mg 399,73 11 11
Wapń (Ca) mg 138,37 14 14
Fosfor (P) mg 205,61 26 26

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)