Kwaśnica śląska

  • 19.11.2018.
  • Trudne
  • 4
  • 140 min

Składniki

  • 2,5 l litra wody
  • 700 g surowych żeberek
  • 400 g wędzonych żeberek
  • 300 g wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 kawałki suszonych borowików
  • 700 g ziemniaków
  • 400 g kiszonej kapusty
  • Vegeta
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Surowe żeberka opłukać i pokroić na części z 2 żebrami. Włożyć do dużego garnka, wlać zimną wodę, dodać Vegetę i zagotować. Zszumować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 45 minut pod przykryciem.
  2. 2.
    Wędzone żeberka podzielić na porcje z jednym lub dwoma żeberkami. Dodać do wywaru.
  3. 3.
    Boczek pokroić w kostkę i również dodać do zupy. Doprawić pieprzem i kminkiem, dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek i suszone borowiki. Gotować przez około 20 minut pod przykryciem.
  4. 4.
    Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować przez ok. 20 minut.
  5. 5.
    Kapustę kiszoną odcisnąć i posiekać, dodać do garnka z zupą. Wsypać suszony majeranek, przykryć i gotować przez około 30 minut aż kapusta i mięso będą miękkie.