Sposób przygotowania
-
1.
Surowe żeberka opłukać i pokroić na części z 2 żebrami. Włożyć do dużego garnka, wlać zimną wodę, dodać Vegetę i zagotować. Zszumować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 45 minut pod przykryciem.
-
2.
Wędzone żeberka podzielić na porcje z jednym lub dwoma żeberkami. Dodać do wywaru.
-
3.
Boczek pokroić w kostkę i również dodać do zupy. Doprawić pieprzem i kminkiem, dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek i suszone borowiki. Gotować przez około 20 minut pod przykryciem.
-
4.
Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować przez ok. 20 minut.
-
5.
Kapustę kiszoną odcisnąć i posiekać, dodać do garnka z zupą. Wsypać suszony majeranek, przykryć i gotować przez około 30 minut aż kapusta i mięso będą miękkie.