Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Kuskus z warzywami

  • 30.04.2004.
  • Średnio trudne
  • 4 – 6
  • 45 min

Jeśli będziecie się tak ożywiać, na pewno dożyjecie setki, ciesząc się równocześnie lekkością i wyjątkowym smakiem. To danie jest godne nawet najbardziej uroczystej okazji, a jednocześniejest wyjątkowo łatwe w przygotowaniu.

Składniki 4 – 6 

  • 200 g bakłażanów
  • 1 łyżeczka świeżej mięty
  • sól
  • 500 ml wody
  • 150 g kaszki kuskus
  • 150 g pomidorów koktajlowych (cherry)
  • 100 g marchewki
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 250 g serka tofu
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli
  • 100 g czerwonej papryki
  • 100 g żółtej papryki
  • 200 g cukinii
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    W dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w talarki marchewkę, dolać odrobinę wody i krótko dusić.
  2. 2.
    Następnie dodać umyte i pokrojone w kostkę bakłażany i cukinię oraz pokrojoną w paski paprykę. Posypać Vegetą oraz miętą i dusić na niewielkim ogniu prze ok. 10 minut.
  3. 3.
    Dodać pokrojone w kostkę tofu, pomidorki koktajlowe i dusić przez kolejne 10 minut.
  4. 4.
    Kuskus ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodać do warzyw.

Sposób podania

To proste i smaczne danie podawać posypane miętą .

Porada

O ile nie macie w domu tofu, można dodać pokrojony w kostkę seler.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 251 / 1.049 - -
Tłuszcz g 11,00 - -
Węglowodany g 29,00 - -
Błonnik g 4,00 - -
Białko g 8,00 - -
Sól g 1,16 0 0
Witamina A μg 6.069,00 152 121
Witamina E mg 1,00 5 5
Witamina C mg 82,00 109 91
Witamina B3 mg 3,00 21 15
Potas (K) mg 509,00 14 14
Fosfor (P) mg 106,00 13 13
Magnez mg 69,00 23 17

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)