Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Kurczak z warzywami

  • 13.07.2006.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 60 min

Mnóstwo świeżych ziół to cecha charakterystyczna kuchni belgijskiej, a można się o tym przekonać wypróbowując następujący przepis…

Składniki

  • 30 g masła
  • 300 g marchewki
  • 450 g pora (biała część)
  • 10 małych białych cebulek
  • 1 kg kurczaka (udko, nóżka, pierś)
  • 1 łyżka Vegety
  • świeży mielony pieprz
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 gałązka świeżego estragonu
  • liść laurowy
  • 300 ml wody
  • 450 g mrożonego groszku
  • 200 g brokułów

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Masło rozpuścić, dodać marchewkę i por pokrojone w talarki, cebulki i krótko poddusić.
  2. 2.
    Mięso z kurczaka pokroić na kawałki, posypać Vegetą i pieprzem i rozłożyć na warzywach.
  3. 3.
    Świeżą natkę pietruszki, tymianek, estragon i liść laurowy związać nitką w pęczek i dodać do mięsa i warzyw. Zalać wodą dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut. Od czasu do czasu potrząsnąć naczyniem.
  4. 4.
    Dodać groszek, brokuły podzielona na różyczki i dusić przez jeszcze 20 minut.

Sposób podania

Kurczaka podawać na ciepło z warzywami.

Porada

Potrawę można zagęścić dodając łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej uprzednio w niewielkiej ilości wody.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 489 / 2.044 - -
Tłuszcz g 17,12 - -
Węglowodany g 28,54 - -
Błonnik g 7,54 - -
Białko g 54,67 - -
Sól g 1,10 0 0
Witamina A μg 15.134,00 378 303
Witamina D μg 22,80 11 11
Witamina C mg 48,62 65 54
Witamina B3 mg 27,88 199 139
Potas (K) mg 957,04 26 26
Wapń (Ca) mg 119,47 12 12
Fosfor (P) mg 454,08 57 57

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)