Kurczak z Tajlandii

  • 20.11.2006.
  • Łatwe
  • 4 – 6
  • 30 min

Chrupkość rozdrobnionych orzeszków ziemnych doskonale harmonizuje z słonymi azjatyckimi daniami, np. z noodelsima i/lub kawałkami mięsa. W tym przepisie niezbędny jest liść kolendry – aromatycznej i leczniczej rośliny.

Składniki 4 – 6 

  • 100 g prażonych niesłonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżeczki curry
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka posiekanego liścia kolendry
  • 700 g filetów kurczaka
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 2 łyżki oleju
  • Sałatka:
  • 400 g ogórek
  • 120 g kiełków sojowych
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
  • 100 g cebuli
  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry
  • sól
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki soku z cytrynki

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Orzeszki ziemne rozdrobnić, dodać sos sojowy, curry, mleko kokosowe, posiekane liście kolendry i dokładnie wymieszać.
  2. 2.
    Filety kurczaka natrzeć Vegetą, włożyć do olejem posmarowanej brytfanny i posypać masą z orzeszków ziemnych.
  3. 3.
    Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
  4. 4.
    Ogórki wzdłuż przeciąć, wyjąć nasiona i pokroić w cienkie wstążki.
  5. 5.
    Dodać kiełki sojowe, miętę, cebulę, posiekane liście kolendry, sól, olej, sok z cytrynki i wszystko dokładnie wymieszać.

Sposób podania

Ciepłe mięso serwować z sałatką.

Porada

Świeże liście kolendry można zastąpić natką pietruszki, a olej z orzeszków ziemnych oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 454 / 1.898 - -
Tłuszcz g 27,92 - -
Węglowodany g 9,98 - -
Błonnik g 3,03 - -
Białko g 42,97 - -
Sól g 1,36 0 0
Witamina A μg 287,31 7 6
Witamina D μg 14,00 7 7
Witamina C mg 10,89 15 12
Witamina B3 mg 25,56 183 128
Potas (K) mg 701,41 19 19
Fosfor (P) mg 377,28 47 47
Magnez mg 92,68 31 23

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)