Kurczak z pieczonymi warzywami w mascarpone

  • 30.07.2013.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 50 min

Składniki

  • 4 filety z kurczaka (ok. 600 g)
  • 2 papryki czerwone (ok. 300 g)
  • 2 cukinie (ok. 300 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g czarnych oliwek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka Vegety Śródziemnomorskiej
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 4 pomidory (500 g)
  • 80 g serka mascarpone
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Paprykę kroimy w paski, cukinię na pół, a następnie w paski.
  2. 2.
    Warzywa układamy w naczyniu do pieczenia, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, oliwę z oliwek i mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 °C przez 15 minut.
  3. 3.
    Po tym czasie wyjmujemy warzywa i posypujemy Vegetą Śródziemnomorską, mieszamy z cukrem, solą i pieprzem.
  4. 4.
    Na warzywach układamy oliwki oraz pomidory pokrojone w plastry i wkładamy wszystko ponownie do piekarnika na kolejne 20-25 minut.
  5. 5.
    W tym czasie doprawiamy filety z kurczaka solą i pieprzem, a następnie grillujemy na patelni grillowej, aż uzyskają złoty kolor.
  6. 6.
    Upieczone warzywa wyciągamy z piekarnika i dodajemy mascarpone. Wszystko mieszamy, aż serek się rozpuści i zrobi się sos.

Sposób podania

Warzywa posypujemy natką pietruszki i podajemy z puree ziemniaczanym lub ugotowanym makaronem.

Porada

Zamiast pomidorów można dodać pomidory krojone klasyczne Podravka. W przepisie doskonale sprawdzi się makaron kolanka lub muszelki 100% durum Podravka.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 593 / 2.479 - -
Tłuszcz g 38,08 - -
Węglowodany g 25,05 - -
Błonnik g 4,73 - -
Białko g 39,12 - -
Sól g 2,67 0 0
Witamina A μg 10.046,66 251 201
Witamina D μg 41,67 21 21
Witamina B3 mg 23,87 170 119
Kwas pantotenowy mg 1,99 28 28
Potas (K) mg 1.089,95 29 29
Wapń (Ca) mg 135,21 14 14
Fosfor (P) mg 415,26 52 52

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)