Kurczak z miodem

  • 27.11.2003.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 60 min

Egzotyczna marynata, gorzka i słodka jak życie, z musztardą i miodem, wprowadza nas w ciekawe smaki azjatyckiego dania, które można podawać i z ryżem.

Składniki

  • 600 g filetów z kurczaka
  • 300 g spagetti
  • 100 g marchewek
  • 50 g korzenia seleru
  • 50 g selera
  • 20 g miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łłyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • odrobina soli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Filety z kurczaka pokroić w kostkę, posypać 2 łyżkami Vegety i pieprzem cayenne.
  2. 2.
    Musztardę i miód dobrze wymieszać i posmarować mięso. Marynować przez przynajmniej 2 godziny.
  3. 3.
    Pozostałą ilość Vegety gotować około 5 minut w 300 ml wrzącej wody.
  4. 4.
    Marynowane kawałki kurczaka usmażyć na gorącym oleju. Dodać warzywa pokrojone w kostkę i zalać 150 ml wody, w której gotowaliśmy Vegetę. Dalej dusić na wolnym ogniu aż mięso i warzywa zmiękną.
  5. 5.
    Wymieszać ugotowane spagetti, dodać resztę płynu z Vegetą i sos sojowy. Wszystko jeszcze raz zagotować.
  6. 6.
    Danie posypać posiekaną natką pietruszki.

Sposób podania

Kurczaka z miodem można podawać z sałatką z pomidorów.

Porada

Kurczaka z miodem można również przygotować w piekarniku.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 327 / 1.367 - -
Tłuszcz g 12,88 - -
Węglowodany g 19,15 - -
Błonnik g 3,12 - -
Białko g 33,59 - -
Sól g 1,24 0 0
Witamina A μg 4.197,76 105 84
Witamina D μg 12,00 6 6
Witamina E mg 4,10 19 19
Witamina B3 mg 20,01 143 100
Potas (K) mg 366,24 10 10
Fosfor (P) mg 284,70 36 36
Magnez mg 48,55 16 12

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)