Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Kurczak à la Kijów

  • 29.11.2004.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 60 min

Jeszcze jeden z sposobów jak przygotować mięso z kurczaka. Zrazy zawijane z filetów kurczaka, nadziewane masłem z ziołami. Proste, ale intrygujące i smaczne danie, zadomowione już w wielu kuchniach.

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • sól
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • Masło ziołowe:
  • 100 g masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
  • pieprz
  • 1 łyżka Vegety
  • Panierka:
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 150 g bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Masło utrzeć na masę, dodać posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek, przyprawić pieprzem i Vegetą. Dokładnie wymieszać i uformować cienki walec. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki, żeby stężało.
  2. 2.
    Filety kurczaka (4 kotlety) lekko rozbić tłuczkiem, osolić i pokropić sokiem z cytryny.
  3. 3.
    Przygotowane masło pokroić na 4 kawałki. Na każdy z filetów włożyć jeden kawałek masła i zawinąć w roladę.
  4. 4.
    Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju około 10 minut.

Sposób podania

Jako dodatek do panierowanego kurczaka serwować rizi-bizi (ryż z młodym groszkiem) lub smażone ziemniaki.

Porada

Masła ziołowego można użyć jako dodatek do różnych pieczonych mięs.

Mała tajemnica

Aby zrazy były ładne, należy mięso rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 547 / 2.286 - -
Tłuszcz g 38,79 - -
Węglowodany g 13,52 - -
Błonnik g 0,55 - -
Białko g 35,04 - -
Sól g 6,57 0 0
Witamina A μg 941,72 24 19
Witamina D μg 30,80 15 15
Witamina C mg 5,19 7 6
Witamina B3 mg 21,52 154 108
Potas (K) mg 308,34 8 8
Wapń (Ca) mg 38,82 4 4
Fosfor (P) mg 266,60 33 33

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)