Sposób przygotowania
-
1.
Ziemniaki ugotować w mundurkach lub upiec w piekarniku.
-
2.
Komosę ryżową zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 5 minut.
-
3.
Pokrojoną cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie, aż będzie szklista, dodać czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić papryką, pieprzem i smażyć. Wlać odrobinę oliwy, dodać cynamon i całość krótko dusić. Odstawić do wystygnięcia.
-
4.
W misce ugnieść widelcem ugotowane i obrane ziemniaki, dodać jajko, komosę ryżową, żurawinę, przyprawy z patelni, bułkę tartą i drobno posiekane migdały. Posypać startą skórką cytryny i doprawić Vegetą. Całość dobrze wymieszać.
-
5.
Z przygotowanej masy uformować ok. 20 kuleczek. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.
-
6.
Pomidory krojone podgrzać w garnku i doprawić Vegetą.