Kuleczki z komosy ryżowej z ajvarem

  • 04.10.2016.
  • 6
  • 70 min

Składniki

  • 150 g ziemniaków
  • 100 g komosy ryżowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki Ajvaru ostrego Podravka
  • 250 g pomidorów krojonych klasycznych Podravka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g mielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta słodkiej papryki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka startej skórki cytryny
  • Vegeta
  • mielony pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Ziemniaki ugotować w mundurkach lub upiec w piekarniku.
  2. 2.
    Komosę ryżową zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 5 minut.
  3. 3.
    Pokrojoną cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie, aż będzie szklista, dodać czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić papryką, pieprzem i smażyć. Wlać odrobinę oliwy, dodać cynamon i całość krótko dusić. Odstawić do wystygnięcia.
  4. 4.
    W misce ugnieść widelcem ugotowane i obrane ziemniaki, dodać jajko, komosę ryżową, żurawinę, przyprawy z patelni, bułkę tartą i drobno posiekane migdały. Posypać startą skórką cytryny i doprawić Vegetą. Całość dobrze wymieszać.
  5. 5.
    Z przygotowanej masy uformować ok. 20 kuleczek. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.
  6. 6.
    Pomidory krojone podgrzać w garnku i doprawić Vegetą.

Sposób podania

Gotowe kuleczki z komosy ryżowej podawać z pomidorami i Ajvarem Podravka oraz świeżą sałatą.

Porada

Kuleczki z komosy ryżowej zamiast piec można także smażyć na rozgrzanej oliwie.