Królewska polędwica z owczym serem

  • 16.04.2014.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 30 min

Polędwica podawana z serem owczym to królewski przysmak.

Składniki

  • 800 g polędwicy wołowej
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 liść laurowy
  • 50 ml wina lub wina deserowe porto
  • 1 pomarańcza
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżka kaparów
  • 200 g sera owczego
  • Czarny pieprz
  • 1 łyżka przyprawy Vegeta

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Polędwicę wołową pokroić na 4 steki i doprawić z każdej strony czarnym pieprzem i Vegetą.
  2. 2.
    Steki dusić na podgrzanej oliwie z oliwek. Dodać czosnek, gałązkę rozmarynu i liść laurowy.
  3. 3.
    Podlać winem i małą ilością wody (do 50 ml). Kontynuować duszenie, aż płyn odparuje. Steki odłożyć na talerz.
  4. 4.
    W międzyczasie przygotować sos łącząc skórkę i sok z jednej pomarańczy, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone kapary.
  5. 5.
    Ułożyć warzywa na talerzu, steki i posypać owczym serem.

Porada

Przed podaniem steki powinny poleżeć 5 minut aby osiągnęły maksymalny smak i aromat.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 847 / 3.540 - -
Tłuszcz g 65,72 - -
Węglowodany g 7,63 - -
Błonnik g 1,18 - -
Białko g 51,60 - -
Sól g 2,61 0 0
Witamina A μg 590,48 15 12
Witamina D μg 42,00 21 21
Witamina B3 mg 16,08 115 80
Kwas pantotenowy mg 0,88 13 13
Potas (K) mg 831,47 22 22
Fosfor (P) mg 654,83 82 82

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)