Kremowe risotto z kurczakiem

  • 25.09.2014.
  • Łatwe

Ulubiona potrawa często goszcząca na stołach, ale w nowym wydaniu urozmaici Wasze menu. Nuta płatków migdałowych, ser Grana Padano zmienia nasze risotto w prawdziwą ucztę i to szybką do przygotowania.

Składniki

  • 400 g filety z kurczaka
  • 250 g Ryż Arborio Podravka
  • 60 g płatki migdałowe
  • 200 ml śmietana do gotowania
  • 2 szt. Kostka Drobiowa Vegeta
  • 1 szt. duża cebula
  • 1 gałązka tymianek
  • 100 ml białe wino wytrawne
  • 50 ml olej
  • 30 g ser Grana Padano pokrojony na cienkie plasterki

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Ryż Arborio Podravka ugotuj zgodnie z informacją na opakowaniu.
  2. 2.
    Filety z kurczaka pokrój w kostkę. Posiekaną cebulę usmaż na oleju na złoty kolor, dodaj kurczaka i krótko podsmaż. Następnie dodaj ryż, tymianek i nadal duś podlewając winem i bulionem z Kostki Drobiowej Vegeta.
  3. 3.
    Pod koniec dodaj śmietanę i duś na wolnym ogniu przez kilka minut, aż risotto osiągnie kremową konsystencję.
  4. 4.
    Risotto posyp serem Grana Padano oraz migdałami.

Porada

Grana Padano można zastąpić dowolnym twardym serem owczym. Podczas duszenia można dodać do mięsa 2-3 suszone pomidory z marynaty, które nadadzą daniu piękny kolor.