Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Kotlety z sarny

  • 19.03.2004.
  • Trudne
  • 4 – 6
  • 120 min

Czytając ten przepis możecie zgłodnieć. Gdy już zdecydowaliście się na przygotowanie tego dania nie obawiajcie się długości procesu, bo po pierwszych zapachach poczujecie wielkie zadowolenie warte włożonego trudu.

Składniki 4 – 6 

  • 1 kg kotletów z sarny
  • 50 ml oleju
  • 200 g cebuli
  • 50 g boczku wędzonego
  • 100 g selera
  • 100 g pietruszki
  • 150 g marchewki
  • 100 ml przecieru pomidorowego Podravka
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka powideł
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Marynata:
  • 1 łyżka Vegety
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml białego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1-2 goździki
  • 1 łyżeczka ziaren jałowca

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Wino rozcieńczyć z 200-300 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać liść laurowy, goździki, jałowiec, grubo posiekany czosnek i Vegetę.
  2. 2.
    Marynatę gotować na wolnym ogniu około 10 minut, ostudzić, a następnie polać przygotowane kotlety. Marynować w chłodnym miejscu około 3 godzin.
  3. 3.
    Po marynowaniu kotlety obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Dodać pokrojony boczek, posiekaną cebulę, marchewkę, pietruszkę pokrojoną w talarki i seler pokrojony w plastry. Kotlety podlać mieszanką wina i marynaty, dusić około 30 minut w na pół przykrytym naczyniu.
  4. 4.
    Następnie dodać powidła rozcieńczone z 2-3 łyżkami wody, przecier pomidorowy i resztę marynaty wraz z przyprawami. Nadal dusić na wolnym ogniu około 40 minut aż mięso zmiękne.
  5. 5.
    Pod koniec gotowania dodać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną odrobiną wody i chwilę pogotować.

Sposób podania

Kotlety z sarny podawać z polentą.

Porada

Zamiast powideł można dodać 50 g suszonych śliwek bez pestek

Ogłoszenie

To danie można zamrozić
Zamrażanie: Kotlety wraz z sosem włożyć do plastikowego pudełka i zamrozić.
Rozmrażanie: Na noc zostawić kotlety w lodówce, a następnie w naczyniu z odrobiną wody powoli dusić.
Spożyć w przeciągu: 30 do 60 dni.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 569 / 2.378 - -
Tłuszcz g 27,00 - -
Węglowodany g 12,00 - -
Błonnik g 2,00 - -
Białko g 52,00 - -
Sól g 2,66 0 0
Witamina A μg 8.051,00 201 161
Witamina D μg 21,00 11 11
Witamina C mg 26,00 35 29
Witamina B3 mg 12,00 86 60
Potas (K) mg 998,00 27 27
Wapń (Ca) mg 70,00 7 7
Fosfor (P) mg 461,00 58 58

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)