Kotlety z mięsa mielonego z twarogiem

  • 14.04.2010.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 30 min

Dania z mięsa mielonego są zawsze mile widziane na stole. Proponujemy Państwu kotlety mielone z twarogiem, Vegetą pikantną i jeszcze kilkoma ciekawymi składnikami. Kotleciki można podawać z gotowanymi warzywami i obiad gotowy.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (cielęciny i wieprzowiny)
  • 1 łyżka Vegety pikantnej
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 200 g twarogu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mielone mięso włożyć do głębokiej miski.
  2. 2.
    Dodać Vegetę pikantną, przeciśnięty czosnek, natkę pietruszki, jajko i twaróg. Dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny.
  3. 3.
    Z przygotowanej masy uformować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej.
  4. 4.
    Przygotowane kotlety smażyć na gorącym oleju, ok. 7-8 minut z każdej strony.

Sposób podania

Kotlety podawać z gotowanymi warzywami (marchewka, kalafior, brokuły).

Porada

Przed dodaniem do mięsa, twaróg dokładnie odsączyć.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 463 / 1.935 - -
Tłuszcz g 35,11 - -
Węglowodany g 3,19 - -
Błonnik g 0,09 - -
Białko g 32,38 - -
Sól g 4,47 0 0
Witamina A μg 209,64 5 4
Witamina D μg 22,34 11 11
Witamina E mg 18,19 83 83
Witamina B3 mg 15,13 108 76
Potas (K) mg 465,26 13 13
Wapń (Ca) mg 63,16 6 6
Fosfor (P) mg 346,94 43 43

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)