Kotlety w sosie jeżynowym

  • 10.08.2009.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 30 min

Odważcie się i spróbujcie tę mięso-owocową kombinację! Ten niesamowity sos jeżynowy pasuje zarówno do mięsa cielęcego, jak i do dziczyzny.

Składniki

  • 600 g fileta wieprzowego
  • 2 łyżeczki Vegety W Smak Do Wieprzowiny
  • 3 łyżki oleju
  • 200 ml wina z jeżyn
  • 100 g jeżyn
  • 1 łyżka dżemu z owoców leśnych
  • 30 g masła
  • 500 g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 400 g klusek ziemniaczanych

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mięso pokroić na grubsze plastry, posypać je Vegetą W Smak Do Wieprzowiny i na rozgrzanym oleju usmażyć z obu stron na złoty kolor.
  2. 2.
    Do oleju ze smażenia wlać wino z jeżyn, dodać jeżyny i gotować aż większość wina wyparuje. Na koniec dodać dżem, żeby powstał sos.
  3. 3.
    Na roztopionym maśle usmażyć pieczarki, posolić je i popieprzyć.

Sposób podania

Gotowe mięso podać z pieczarkami, kluskami i sosem jeżynowym.

Porada

Jeżeli sos okaże się zbyt kwaśny, można dodać trochę cukru do smaku.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 574 / 2.399 - -
Tłuszcz g 29,77 - -
Węglowodany g 32,71 - -
Błonnik g 2,77 - -
Białko g 37,46 - -
Sól g 1,76 0 0
Witamina A μg 540,23 14 11
Witamina D μg 117,20 59 59
Witamina E mg 9,07 41 41
Witamina B3 mg 21,02 150 105
Potas (K) mg 1.281,56 35 35
Fosfor (P) mg 528,93 66 66
Magnez mg 69,35 23 17

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)