Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Kotlet wieprzowy w pomarańczach

  • 08.02.2006.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 60 min

Dodane do mięsa pomarańcze sprawią, że danie będzie łatwiejsze do strawienia i zachwyci egzotycznym aromatem.

Składniki

  • 8 niewielkich kotletów wieprzowych
  • 2 łyżki musztardy
  • 30 g brązowego cukru
  • 3 pomarańcze
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżeczki Vegety W Smak Do Wieprzowiny
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kotlety umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i lekko rozbić. Posypać Vegetą W Smak Do Wieprzowiny, posmarować musztardą z obu stron i zostawić do zamarynowania w chłodnym miejscu na około 15 minut.
  2. 2.
    Jedną stronę kotletów posypać brązowym cukrem i ułożyć w wysmarowanym olejem żaroodpornym naczyniu.
  3. 3.
    Na kotletach rozłożyć plastry pokrojonej pomarańczy, wszystko zalać około 50 ml soku pomarańczowego i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 40 minut.
  4. 4.
    Podczas pieczenia kotlety podlewać ciepłą wodą.
  5. 5.
    Wyjąć upieczone mięso, sos powstały z pieczenia przecedzić, dodać skrobi kukurydzianej wymieszanej z wodą i zagotowac.

Sposób podania

Kotlety podawać z ziemniakami przygotowanymi na swój ulubiony sposób.

Mała tajemnica

Posypane brązowym cukrem kotlety mają wyjątkowy smak, a sos ładny, brązowy kolor.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 523 / 2.186 - -
Tłuszcz g 21,08 - -
Węglowodany g 24,27 - -
Błonnik g 2,36 - -
Białko g 56,77 - -
Sól g 0,52 0 0
Witamina A μg 216,41 5 4
Witamina D μg 30,00 15 15
Witamina K μg 1.279,03 127903 127903
Witamina C mg 53,02 71 59
Witamina B3 mg 24,58 176 123
Wapń (Ca) mg 104,66 10 10
Fosfor (P) mg 569,16 71 71

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)