Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Kotlet szefa

  • 03.09.2006.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 30 min

Oto przykład dania, w którym zdolny kucharz może zaprezentować lokalny przysmak w stylu nowoczesnych, światowych trendów kulinarnych.

Składniki

  • 4 cielęce kotlety
  • 60 g ugotowanego suszonego wołowego języka
  • 100 g świeżego krowiego sera
  • 1 łyżka chrzanu
  • pieprzu
  • 1 łyżka Vegety Natur
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kotlety dobrze obić tłuczkiem, a język wołowy pokroić na cienkie plasterki.
  2. 2.
    Przygotować farsz: dobrze odcedzić świeży ser i wymieszać go z chrzanem, pieprzem i Vegetą Natur.
  3. 3.
    Na połowie kotleta położyć 1-2 plastry ozora, posmarować przygotowanym farszem z sera i pokryć go 1-2 plasterkami ozora i przykryć drugą (czystą) połową kotleta. Wszystko posolić, a brzegi otłuc, żeby się nie rozdwoiły podczas pieczenia.
  4. 4.
    Przygotowane w ten sposób kotlety obtoczyć w mące, rozbitym jajku i na końcu w tartej bułce. 5. Smażyć w gorącym oleju aż nabiorą złotego koloru.

Sposób podania

Jako dodatek można podać upieczone ziemniaki lub ugotowany ryż Podravka.

Porada

Aby kotlety byłe miękkie, soczyste i złotego koloru, należy panierować je przed samym smażeniem. Olej do smażenia nie może mieć zbyt wysokiej temperatury bo wtedy kotlety spalą się z zewnątrz.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 538 / 2.249 - -
Tłuszcz g 13,91 - -
Węglowodany g 51,86 - -
Błonnik g 1,23 - -
Białko g 47,84 - -
Sól g 5,02 0 0
Witamina A μg 200,85 5 4
Witamina D μg 38,45 19 19
Witamina C mg 4,27 6 5
Witamina B3 mg 23,44 167 117
Potas (K) mg 705,96 19 19
Wapń (Ca) mg 169,63 17 17
Fosfor (P) mg 497,46 62 62

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)