Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Kociołek

  • 24.05.2007.
  • Łatwe
  • 8-10
  • 90 min

Doskonały na piknik, oprócz grilla może być kociołek. Kociołek dobrze nagrzać i na oleju usmażyć kotlety, kiełbasę i warzywa. Nie zapomnijcie o przyprawach, a na końcu podawać z ziemniakami z wody.

Składniki 8-10 

  • 10 kotletów wieprzowych lub 2 kg karkówki
  • 2 łyżki Vegety pikantnej
  • 100 ml oleju
  • 1 l wody
  • 250 g cebuli
  • 500 g świeżej papryki
  • 1 opakowanie krojonych pomidorów Podravka (390 g)
  • 1 kg kiełbasy
  • 300 ml białego wina
  • 800 g pieczarek w słonej zalewie

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kotlety posypać Vegetą pikantną i pozostawić na ok. godzinę.
  2. 2.
    W kotle, w którym będzie przygotowywana potrawa dobrze rozgrzać olej. Usmażyć przygotowane kotlety. Na koniec kotlety podlać odrobiną wody i dusić aż zmiękną.
  3. 3.
    Gdy mięso zmięknie, wyłożyć na brzeg metalowego talerza, a do sosu dodać drobno posiekaną cebulkę, paprykę i pokrojone pomidory. Dolać nieco wody i doprowadzić do wrzenia.
  4. 4.
    Na koniec dodać pieczarki.

Sposób podania

Do kociołka podawać ziemniaki z wody.

Porada

Standardowo podajemy chleb, ale jeszcze lepiej kociołek smakować będzie z uprzednio ugotowanymi, a następnie zapieczonymi ziemniakami.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 746 / 3.118 - -
Tłuszcz g 46,72 - -
Węglowodany g 13,70 - -
Błonnik g 2,80 - -
Białko g 61,18 - -
Sól g 3,77 0 0
Witamina A μg 309,60 8 6
Witamina D μg 84,80 42 42
Witamina C mg 106,99 143 119
Witamina B3 mg 29,67 212 148
Potas (K) mg 1.437,78 39 39
Wapń (Ca) mg 79,53 8 8
Fosfor (P) mg 631,55 79 79

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)