Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Kociołek z Liki

  • 04.09.2006.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 135 min

Powszechnie sądzi się, że Lika – region Chorwacji – słynie z niesamowitych krajobrazów, ale w tym regionie można również skosztować wielu tradycyjnych dań. Między nimi jest i znany Kociołek z Liki. Czas się skusić!

Składniki

  • 1 kg jagnięciny lub wołowiny
  • 2 łyżki Vegety
  • 1 liść laurowy
  • 800 g kapusty
  • 200 g kalarepki
  • 400 g ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g pomidorów
  • 250 g papryki
  • 100 g pietruszki
  • 100 g marchewek
  • 100 g cebuli
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mięso umyć i pokroić na większe kawałki. Warzywa pokroić w większe kostki, cebule zostawić w całości, pomidory rozpołowić, a kapustę pokroić na 6 części.
  2. 2.
    Do kociołka włożyć mięso, potem warzywa i na końcu kapustę. Wszystko zalać wodą, dodać liść laurowy, Vegetę i pieprz. Gotować na wolnym ogniu około 2 godziny.

Sposób podania

Kociołek z Liki podawać z domowym chlebem.

Porada

Do smaku można dodać 200 ml białego wina.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 365 / 1.526 - -
Tłuszcz g 9,00 - -
Węglowodany g 32,00 - -
Błonnik g 8,00 - -
Białko g 39,00 - -
Sól g 1,53 0 0
Witamina A μg 8.379,00 209 168
Witamina C mg 173,00 231 192
Witamina B3 mg 19,00 136 95
Kwas pantotenowy mg 1,00 14 14
Potas (K) mg 1.473,00 40 40
Wapń (Ca) mg 131,00 13 13
Fosfor (P) mg 427,00 53 53

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)