Kociołek warzywny

  • 02.05.2005.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 50 min

Gdy na targu na wiosnę pojawią się młode warzywa, pora ruszyć na wielkie zakupy! W koszyku powinny się znaleźć papryka, kapusta, marchewka i seler, z których przygotujesz to lekkie i dietetyczne danie.

Składniki

  • 450 g cebuli
  • 150 g selera
  • 200 g marchewki
  • 150 g papryki
  • 700 g kapusty
  • 400 ml przecieru pomidorowego Podravka
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1-2 papryczki chilli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Obraną cebulę i seler pokroić na grube plasterki, marchewkę w krążki, a paprykę na szerokie plastry.
  2. 2.
    Seler i marchewkę włożyć do naczynia i zalać taką ilością wody, aby zakryła warzywa.
  3. 3.
    Gotować około 5 minut, a następnie dodać pokrojoną w ćwiartki kapustę.
  4. 4.
    Gotować przez kolejne 10 minut i dodać cebulę, paprykę, Vegetę, papryczkę chilli i kminek.
  5. 5.
    Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut i wmieszać przecier pomidorowy.

Sposób podania

Kociołek warzywny posypać natką pietruszki i podawać.

Porada

Można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 99 / 414 - -
Tłuszcz g 0,72 - -
Węglowodany g 22,49 - -
Błonnik g 7,20 - -
Białko g 3,98 - -
Sól g 1,13 0 0
Witamina A μg 11.310,96 283 226
Witamina E mg 1,24 6 6
Witamina B3 mg 2,06 15 10
Kwas pantotenowy mg 0,43 6 6
Potas (K) mg 753,41 20 20
Wapń (Ca) mg 110,46 11 11
Fosfor (P) mg 88,97 11 11

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)