Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Knedliki z wątróbki

  • 22.03.2004.
  • Średnio trudne
  • 4 – 6
  • 60 min

W całej Bawarii popularne jest dobre piwo i tradycyjna kuchnia: biała kiełbasa, golonka i, oczywiście, leberknödeln. Tajemnicę przygotowania tego popularnego dania odkrył nam pan Jure Mula, doświadczony kucharz od lat pracujący w Niemczech.

Składniki 4 – 6 

  • 7 sztuk jednodniowych bułek (70 g)
  • tarta skórka cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki
  • 1 główka cebuli
  • 50 g masła
  • 100 g śledziony
  • 250 g wątróbki wołowej
  • 3 jajka
  • około 300 ml mleka
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Bułki pokroić na cienkie talarki i zalać letnim, lekko osolonym mlekiem. Przykryć i odstawić na krótki czas.
  2. 2.
    Wątróbkę i śledzionę (dodajemy ją, żeby kolor knedlików był lepszy) umyć, usunąć skórkę i drobno zmielić.
  3. 3.
    Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle i dodać do bułek. Następnie dodać wątróbkę i śledzionę, ubite jajka, pieprz, majeranek, tartą gałkę muszkatołową, skórkę cytryny, posiekaną natkę pietruszki oraz Vegetę.
  4. 4.
    Masę dokładnie wymieszać i jeszcze doprawić. Uformować większe knedliki.
  5. 5.
    Knedliki gotować w osolonym wrzątku przez 20-30 minut, na lekkim ogniu.

Sposób podania

Ugotowane knedliki z wątróbki można serwować na rozmaite sposoby: jako dodatek do zupy, polane podsmażoną cebulą lub jako danie główne z kiszoną kapustą i purée ziemniaczanym.

Porada

Część wątróbki można zastąpić mięsem mielonym.

Mała tajemnica

Usunięcie skórki z wątróbki i śledziony jest niezbędne, ponieważ masa będzie miała lepszą konsystencję.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 454 / 1.898 - -
Tłuszcz g 17,00 - -
Węglowodany g 48,00 - -
Błonnik g 2,00 - -
Białko g 23,00 - -
Sól g 2,68 0 0
Witamina A μg 21.157,00 529 423
Witamina D μg 45,00 23 23
Witamina C mg 15,00 20 17
Witamina B3 mg 16,00 114 80
Potas (K) mg 447,00 12 12
Wapń (Ca) mg 205,00 21 21
Fosfor (P) mg 358,00 45 45

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)