Klops świętokrzyski

  • 19.11.2018.
  • Łatwe
  • 6
  • 70 min

Składniki

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 20 dag bułki
  • 10 dag cebuli
  • 2 jajka do mięsa
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 7 dag tłuszczu
  • Vegeta
  • pieprz
  • papryka
  • majeranek
  • bazylia
  • jałowiec

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Do zmielonego mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulkę i jajka. Przyprawić Vegetą, pieprzem, papryką i majerankiem. Wyrobić na jednolitą masę.
  2. 2.
    Ugotowane wcześniej jajka obrać i przekroić na połówki.
  3. 3.
    Stolnicę zwilżyć wodą lub rozłożyć pergamin. Wyłożyć masę, rozpłaszczyć, nadając jej kształt prostokąta. Pośrodku wzdłuż dłuższego boku ułożyć połówki ugotowanych jaj.
  4. 4.
    Rękami zwilżonymi w wodzie zwijać brzegi i uformować wałek.
  5. 5.
    Klops ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Na wierzchu posypać obficie majerankiem, bazylią, roztartym jałowcem i piec w gorącym piekarniku.
  6. 6.
    Po upieczeniu klops ostudzić i pokroić w plastry.
  7. 7.
    Podawać z surówką z kapusty kiszonej.