Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Kiszona kapusta z mięsem

  • 27.05.2005.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 70 min

Zimą przynajmniej jednego dnia należy zjeść coś ciepłego i sycącego! Dania z kiszonej kapusty są źródłem witamin i wartości odżywczych. Oprócz tego takie potrawy są bardzo wygodne: ugotujcie je w poniedziałek i jedźcie aż do środy!

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100 g cebuli
  • 50 g wędzonego boczku
  • 4 łyżki oleju
  • 400 g wieprzowiny z udźca
  • 300 g gotowanej fasoli
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ostra papryczka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka Vegety
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Na rozgrzanym oleju obsmażyć cebulę pokrojoną w talarki, a następnie boczek i wieprzowinę pokrojone w kostkę. Smażyć około 5 minut nieustannie mieszając, a następnie zestawić garnek z ognia.
  2. 2.
    Dodać mieloną paprykę, kiszoną kapustę, Vegetę i wszystko dokładnie wymieszać.
  3. 3.
    Zalać wodą, tak by przykryć zawartość garnka i dalej gotować na wolnym ogniu około godziny. Podczas gotowania dodać majeranek, kminek, wyciśnięty czosnek, pokrojoną ostrą papryczkę i natkę pietruszki.
  4. 4.
    Pod sam koniec dodać ugotowaną fasolę i mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną wodą. Krótko podgotować. Dodać wody według uznania.

Sposób podania

Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Porada

Kiszoną kapustę można gotować oddzielnie (około 30 minut), a następnie dodać do duszonego mięsa i cebuli. W ten sposób danie będzie szybciej gotowe.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 518 / 2.165 - -
Tłuszcz g 17,00 - -
Węglowodany g 73,95 - -
Błonnik g 3,80 - -
Białko g 20,77 - -
Sól g 1,89 0 0
Witamina A μg 1.009,26 25 20
Witamina D μg 9,00 5 5
Witamina C mg 50,97 68 57
Witamina B3 mg 8,56 61 43
Potas (K) mg 833,80 23 23
Wapń (Ca) mg 122,91 12 12
Fosfor (P) mg 257,51 32 32

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)