Kiełbaski z baraniny

  • 05.06.2011.
  • Średnio trudne
  • 4

Baranina to bardzo smaczne mięso. Upieczone na grillu smakuje doskonale z pastą warzywną Ajvar bądź z ketchupem.

Składniki

  • 800 g mielonej baraniny
  • 60 g Vegeta Natur do pikantnego grilla
  • 2 średnie cebule
  • ząbek czosnku
  • Sałatka:
  • kilka listków sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • kilka oliwek
  • 1 świeży ogórek
  • Vegeta Natur do sałatek
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny
  • 1 ząbek czosnku
  • cukier
  • kiełki lucerny

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Cebulę pokroić w kostkę, rozetrzeć ząbek czosnku i wymieszać dokładnie z mieloną baraniną.
  2. 2.
    Mięso przyprawić Vegetą Natur do pikantnego grilla.
  3. 3.
    Uformować podłużne kiełbaski i piec je na grillu, co jakiś czas obracając.
  4. 4.
    Na sałacie lodowej ułożyć pokrojony ogórek, pomidor oraz oliwki. Polać sosem sporządzonym z oliwy, octu winnego, czosnku, cukru i Vegety Natur do sałatek. Sałatę posypać kiełkami lucerny.

Sposób podania

Kiełbaski można podawać z Ajvarem Podravka, musztardą lub ketchupem Podravka.

Porada

Kiełbaski można też nabić na patyczki do szaszłyków - będzie można je łatwiej obracać na grillu.