Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Karp po polsku

  • 25.02.2004.
  • Średnio trudne
  • 4 – 6
  • 60 min

Karpia, szczupaka, pstrąga czy suma często pieczemy lub gotujemy na parze i podajemy z sosami. Wiele przepisów nie zmieniło się od pokoleń, podobnie jak ten, w którym szczególny smak karpia podkreśla piwo i słodko-kwaśny sos.

Składniki 4 – 6 

  • 1,5 kg karpia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 70 ml octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • goździk
  • 1 liść laurowy
  • 100 ml wody
  • 300 ml piwa
  • 30 g masła
  • 150 g cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g marchewek
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Karpia umyć i pokroić w dzwonki. Każde kawałek posypać Vegetą, pieprzem i pokropić sokiem z cytryny. Rybę marynować przez około 15 minut.
  2. 2.
    Cebulę posiekać, a marchewkę zetrzeć. Na maśle podsmarzyć cebulę, dodać marchewkę, odrobinę soli, liść laurowy i goździki. Warzywa dusić podlewając wodą aż zmiękną. Przetrzeć przez sito.
  3. 3.
    Kawałki karpia włożyć do olejem posmarowanego żaroodpornego naczynia, polać piwem, wodą i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut. Pieczoną rybę odstawić w ciepłe miejsce, a sos z pieczeni przecedzić.
  4. 4.
    Cukier skarmelizować, dodać ocet, sos z pieczeni, przecier warzywny i wszystko krótko podgotować. Według smaku dosolić oraz dodać odrobinę wody.

Sposób podania

Pieczone dzwonka karpia podawać z sosem, gotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą albo z sałatką z czerwonej kapusty.

Porada

Marynowaną rybę owinąć liściem selera – będzie jeszcze smaczniejsza

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 355 / 1.484 - -
Tłuszcz g 18,00 - -
Węglowodany g 13,00 - -
Błonnik g 2,00 - -
Białko g 29,00 - -
Sól g 1,48 0 0
Witamina A μg 14.269,00 357 285
Witamina D μg 69,00 35 35
Witamina C mg 12,00 16 13
Witamina B3 mg 9,00 64 45
Potas (K) mg 804,00 22 22
Wapń (Ca) mg 94,00 9 9
Fosfor (P) mg 730,00 91 91

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)