Karmuszka z mazur

  • 19.11.2018.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 70 min

Składniki

  • 50 dag łopatki lub karkówki bez kości
  • 25 dag fasoli białej
  • 25 dag białej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany (30%)
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • Vegeta
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Fasolę moczymy całą noc, następnie gotujemy, aż będzie miękka i pozostawiamy w wywarze.
  2. 2.
    Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy lekko w mące i obsmażamy, aż się zrumieni. Dodajemy je (razem z tłuszczem ze smażenia) do pokrojonych warzyw, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, doprawiamy Vegetą.
  3. 3.
    Następnie zalewamy wrzątkiem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.
  4. 4.
    Kiedy mięso zmięknie, dokładamy fasolę z wodą, w której się gotowała i przecier pomidorowy
  5. 5.
    Zaprawiamy śmietaną i zagotowujemy.
  6. 6.
    Potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z chlebem.