Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Karmazyn po Belsku

  • 27.06.2006.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 60 min

Na cudownej adriatyckiej wyspie Cres, kucharz Feruccio Hržić prowadzi restaurację zgodnie z trendami ekologicznymi. W rustykalnej gospodzie „Beli” (w liczącej ok. 4000 lat wsi o tej samej nazwie) oferuje on swoim gościom prostą, smaczną i bardzo zdrową żywność. Wśród potraw u niego serwowanych znajduje się niezwykły karmazyn.

Składniki

  • 1 kg karmazyna
  • 1 cytryna
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 200 ml białego wina
  • 500 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • rozmaryn
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Rybę oskrobać, wypatroszyć, umyć i pokropić sokiem z cytryny. Odstawić na około pół godziny. Osolić i popieprzyć.
  2. 2.
    Do blachy lub naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą włożyć rybę i ziemniaki pokrojone na duże kawałki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
  3. 3.
    W międzyczasie przygotować sos: w naczyniu wymieszać oliwę z oliwek, wino, wodę, przekrojony na półówki czosnek, pieprz, liść laurowy, rozmaryn i Vegetę. Sos krótko podgotować.
  4. 4.
    Kiedy ryba i ziemniaki będą na wpół wypieczone, polać przygotowanym sosem i dalej piec. Łączny czas pieczenia około 40 minut.

Sposób podania

Przyrządzonego w ten sposób karmazyna można podać w całości, filetowanego lub w porcjach.

Porada

Jeśli karmazyn jest duży, trzeba go rozciąć na połówki i piec w ten sam sposób.

Mała tajemnica

Tajemnica tego sposobu przyrządzania karmazyna tkwi w kombinacji pieczenia i gotowania.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 637 / 2.663 - -
Tłuszcz g 19,93 - -
Węglowodany g 43,79 - -
Błonnik g 2,96 - -
Białko g 63,20 - -
Sól g 3,51 0 0
Witamina A μg 86,11 2 2
Witamina D μg 173,50 87 87
Witamina C mg 38,58 51 43
Witamina B3 mg 22,35 160 112
Potas (K) mg 1.745,92 47 47
Fosfor (P) mg 630,64 79 79
Magnez mg 138,93 46 35

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)