Kapusta z Vegetą

  • 29.06.2005.
  • Łatwe
  • 4
  • 50 min

Kapusta, dzięki swej dostępności, niskiej cenie i zawartości wielu witamin, często znajduje się na naszych stołach w postaci świeżej albo kiszonej. To wegetariańskie danie świetnie pasuje do dań mięsnych.

Składniki

  • 1,5 kg kapusty
  • 3 łyżki oleju
  • 50 g surowego boczku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • 100 ml białego wina
  • 20 g masła
  • pietruszka
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Główkę kapusty pokroić na ćwiartki, a potem każdą część na szerokie paski.
  2. 2.
    Pokrojony boczek i cebulę smażyć na gorącym oleju i potem dodać przygotowaną kapustę.
  3. 3.
    Wszystko posolić, dodać kminek, Vegetę i dobrze wymieszać.
  4. 4.
    Kapustę krótko smażyć, zalać wodą, winem, przykryć i potem gotować na lekkim ogniu przez 25 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. 5.
    Danie zdjąć z ognia, dodać masło, doprawić pieprzem i pietruszką.

Sposób podania

Przygotowaną w ten sposób kapustę podawać z ugotowanymi, całymi ziemniakami lub z purée z ziemniaków.

Porada

Danie pasuje do pieczonej kaczki i każdego innego mięsa.

Mała tajemnica

Po doprawieniu Vegetą, kapusta nie będzie twarda, a zyska ciekawszy aromat.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 326 / 1.363 - -
Tłuszcz g 21,77 - -
Węglowodany g 23,89 - -
Błonnik g 11,17 - -
Białko g 9,71 - -
Sól g 0,60 0 0
Witamina A μg 651,65 16 13
Witamina D μg 4,30 2 2
Witamina C mg 127,33 170 141
Witamina B3 mg 3,16 23 16
Potas (K) mg 1.063,37 29 29
Wapń (Ca) mg 188,69 19 19
Fosfor (P) mg 145,26 18 18

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)