Kapusta z grzybami

  • 01.12.2011.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 180 min

Kapusta z grzybami to tradycyjne danie polskiego stołu. To smaczne i proste danie, które bez problemu można nauczyć się przyrządzać.

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • ½ opakowania Vegety do bigosu
  • 1 cebula
  • 50g suszonych śliwek

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kapustę kiszoną lekko posiekać i włożyć do garnka.
  2. 2.
    Grzyby wypłukać w ciepłej wodzie, a następnie wrzucić do garnka z kapustą kiszoną.
  3. 3.
    Cebulę zeszklić na łyżce masła lub oleju i wymieszać z kapustą.
  4. 4.
    Namoczyć śliwki i dodać je do kapusty, a następnie doprawić Vegetą do bigosu.
  5. 5.
    Gotować wszystko na małym ogniu 2 godziny często mieszając.

Sposób podania

Następnego dnia odgrzać i podawać z pieczywem.