Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Kalafiorowa zupa-krem

  • 18.02.2005.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 40 min

Ta kanadyjska zupa à la français jest fantastycznym preludium wieczoru, który może się zakończyć paroma romantycznymi francuskimi słowami…

Składniki

  • 500 g kalafiora
  • 200 g pora
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 ml śmietany do zup
  • 100 g marchewki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka Vegety
  • 20 g masła

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kalafior, marchewkę i por pokroić na duże kawałki, włożyć do osolonego wrzątku.
  2. 2.
    Gotować 15 minut i pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
  3. 3.
    Warzywa odcedzić i jeszcze ciepłe zemleć w blenderze, dodając odrobinę ciepłego wywaru z warzyw.
  4. 4.
    Do zmielonych warzyw dodać około 700 ml wody, Vegetę, szczyptę gałki muszkatołowej i masło. Krótko podgotować.
  5. 5.
    Do śmietany dodać mąkę ziemniaczaną, wmieszać do zupy i krótko podgotować.

Sposób podania

Zupę podać z grzankami.

Porada

Zupa będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli przed podaniem dodamy do niej odrobinę soku z cytryny.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 191 / 798 - -
Tłuszcz g 10,95 - -
Węglowodany g 21,81 - -
Błonnik g 4,92 - -
Białko g 4,25 - -
Sól g 4,63 0 0
Witamina A μg 7.640,83 191 153
Witamina D μg 11,64 6 6
Witamina C mg 70,24 94 78
Witamina B3 mg 2,02 14 10
Potas (K) mg 596,88 16 16
Wapń (Ca) mg 93,24 9 9
Fosfor (P) mg 104,66 13 13

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)