Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Kaczka na sposób śródziemnomorski

  • 09.06.2006.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 155 min

Smakosze na całym świecie uwielbiają kaczkę – pieczoną, po pekińsku lub po francusku z sosem pomarańczowym.

Składniki

  • 1 kaczka (ok. 2 kg)
  • 50 ml oleju
  • 800 g pomidorów bez skórki w puszce Podravka
  • 200 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1 pęczek ziół (liść laurowy, seler, tymianek)
  • 2 ząbki czosnku
  • kieliszek winiaku
  • 100 ml wina białego
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka Vegety
  • Kluseczki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kaczkę oczyścić i umyć. Natrzeć od wewnątrz Vegetą, a z zewnątrz solą. Włożyć na blachę do pieczenia, zalać gorącym olejem, przykryć folią aluminiową i piec w temp. 220°C ok. 1 godziny.
  2. 2.
    W międzyczasie przygotować ciasto na kluseczki. Mąkę, jajko, szczyptę soli i wodę wymieszać i wyrobić twarde ciasto. Łyżką formować kluseczki i gotować je we wrzącej, posolonej wodzie przez ok. 5 minut.
  3. 3.
    Wyjąć kaczkę, odlać cześć tłuszczu i dodać odcedzone pomidory bez skórki, oliwki, zgnieciony czosnek i pęczek ziół. Dolać winiak i wino, a na kaczce położyć plasterki masła. Piec bez folii przez 15 minut w temperaturze 200°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze godzinę. (Jeśli trzeba, temperaturę można zmniejszyć do 150°C.) W trakcie pieczenia podlewać kaczkę letnią wodą.
  4. 4.
    Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika. Gorący sos z warzyw zagasić dodając mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody.

Sposób podania

Upieczoną kaczkę pokroić i posmakować oliwą z oliwek. Podawać z kluseczkami i sosem z warzyw.

Porada

Kaczkę można również podawać z innym dodatkiem, np. pieczonymi ziemniakami, kopytkami lub polentą.

Mała tajemnica

Sposób pieczenia jest bardzo istotny, a jest to tzw. pieczenie cierpliwe. Na początku temperatura jest wysoka, a potem się piecze powoli, w niższej temperaturze.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 1361 / 5.689 - -
Tłuszcz g 43,67 - -
Węglowodany g 58,00 - -
Błonnik g 3,70 - -
Białko g 125,43 - -
Sól g 0,89 0 0
Witamina A μg 1.422,27 36 28
Witamina D μg 9,30 5 5
Witamina E mg 12,96 59 59
Witamina C mg 28,40 38 32
Potas (K) mg 545,43 15 15
Wapń (Ca) mg 79,00 8 8
Fosfor (P) mg 133,11 17 17

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)