Sposób przygotowania
-
1.
Kaczkę oczyścić i umyć. Natrzeć od wewnątrz Vegetą, a z zewnątrz solą. Włożyć na blachę do pieczenia, zalać gorącym olejem, przykryć folią aluminiową i piec w temp. 220°C ok. 1 godziny.
-
2.
W międzyczasie przygotować ciasto na kluseczki. Mąkę, jajko, szczyptę soli i wodę wymieszać i wyrobić twarde ciasto. Łyżką formować kluseczki i gotować je we wrzącej, posolonej wodzie przez ok. 5 minut.
-
3.
Wyjąć kaczkę, odlać cześć tłuszczu i dodać odcedzone pomidory bez skórki, oliwki, zgnieciony czosnek i pęczek ziół. Dolać winiak i wino, a na kaczce położyć plasterki masła. Piec bez folii przez 15 minut w temperaturze 200°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze godzinę. (Jeśli trzeba, temperaturę można zmniejszyć do 150°C.) W trakcie pieczenia podlewać kaczkę letnią wodą.
-
4.
Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika. Gorący sos z warzyw zagasić dodając mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody.
Sposób podania
Upieczoną kaczkę pokroić i posmakować oliwą z oliwek. Podawać z kluseczkami i sosem z warzyw.
Porada
Kaczkę można również podawać z innym dodatkiem, np. pieczonymi ziemniakami, kopytkami lub polentą.
Mała tajemnica
Sposób pieczenia jest bardzo istotny, a jest to tzw. pieczenie cierpliwe. Na początku temperatura jest wysoka, a potem się piecze powoli, w niższej temperaturze.