Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Jajecznica z dzikimi szparagami

  • 12.05.2004.
  • Łatwe
  • 4
  • 30 min

Ten, kto nie skosztował jajecznicy z dzikimi szparagami, ten tak naprawdę nie poznał Istrii. Szparag jest królem kuchni istriańskiej, a swoim gorzkawym smakiem i wyjątkowym aromatem stanowi kwintesencję śródziemnomorskiego klimatu.

Składniki

  • 600 g dzikich szparagów
  • 200 g cebuli
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 8 jaj
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe części, a miękkie pokroić na kawałki.
  2. 2.
    Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać szparagi, osolić, popieprzyć i dusić do miękkości.
  3. 3.
    Dodać roztrzepane jajka, zamieszać i smażyć, aż jajka się zetną.

Sposób podania

Podać natychmiast z chlebem domowym.

Porada

Jajecznicę można posypać tartym, kozim lub owczym, serem.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 377 / 1.576 - -
Tłuszcz g 30,00 - -
Węglowodany g 11,00 - -
Błonnik g 3,00 - -
Białko g 15,00 - -
Sól g 2,02 0 0
Witamina A μg 1.364,00 34 27
Witamina D μg 208,00 104 104
Witamina E mg 24,00 109 109
Witamina C mg 78,00 104 87
Potas (K) mg 544,00 15 15
Wapń (Ca) mg 86,00 9 9
Fosfor (P) mg 265,00 33 33

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)