Sposób przygotowania
-
1.
Połączyć skórkę z jednej cytryny z posiekanym czosnkiem i 1 łyżką Vegety, natrzeć tak przygotowaną przyprawą jagnięcinę i włożyć do naczynia żaroodpornego.
-
2.
Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki i dodać do jagnięciny. Dodać około 1/3 filiżanki wody (100 ml), następnie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku w 180-200 ° C przez około 90 minut.
-
3.
Usunąć folię, skropić oliwą i posypać posiekanymi migdałami. Dodać wino i dusić pod przykryciem przez około 20 minut aż pieczeń nabierze złotego koloru.
-
4.
Tłuszcz z pieczenia połączyć z cebulą, rozmarynem i gotować, aż sos zgęstnieje.
-
5.
Pieczeń jagnięcą polać sosem i podawać z warzywami.
Porada
Na każde 500 g mięsa liczymy 20 minut pieczenia. Jagnięcinę należy często podlewać ciepłą wodą aby była krucha i soczysta.
Mała tajemnica
Jeśli nie podoba ci się wyraźny zapach jagnięciny, można marynować mięso w marynacie z soku z jednej cytryny, rozmarynu, tymianku i nieobranymi ząbkami czosnku. Jagnięcinę marynuj minimum 2 do 24 godzin.