Jagnięcina z migdałami

  • 03.12.2015.
  • Łatwe
  • 6
  • 180 min

Jagnięcina przyprawiona cytryną, prażonymi migdałami to perfekcyjne świąteczne danie.

Składniki

  • 1 udziec jagnięcy (1,5-2 kg)
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 250 g cebuli
  • 50-100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g prażonych posiekanych migdałów
  • 1 łyżeczka liści rozmarynu
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Połączyć skórkę z jednej cytryny z posiekanym czosnkiem i 1 łyżką Vegety, natrzeć tak przygotowaną przyprawą jagnięcinę i włożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. 2.
    Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki i dodać do jagnięciny. Dodać około 1/3 filiżanki wody (100 ml), następnie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku w 180-200 ° C przez około 90 minut.
  3. 3.
    Usunąć folię, skropić oliwą i posypać posiekanymi migdałami. Dodać wino i dusić pod przykryciem przez około 20 minut aż pieczeń nabierze złotego koloru.
  4. 4.
    Tłuszcz z pieczenia połączyć z cebulą, rozmarynem i gotować, aż sos zgęstnieje.
  5. 5.
    Pieczeń jagnięcą polać sosem i podawać z warzywami.

Porada

Na każde 500 g mięsa liczymy 20 minut pieczenia. Jagnięcinę należy często podlewać ciepłą wodą aby była krucha i soczysta.

Mała tajemnica

Jeśli nie podoba ci się wyraźny zapach jagnięciny, można marynować mięso w marynacie z soku z jednej cytryny, rozmarynu, tymianku i nieobranymi ząbkami czosnku. Jagnięcinę marynuj minimum 2 do 24 godzin.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 640 / 2.675 - -
Tłuszcz g 38,42 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 9,64 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 23,13 - -
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe g 4,67 - -
Węglowodany g 7,84 - -
Błonnik g 2,68 - -
Białko g 62,38 - -
Sól g 0,19 0 0
Witamina D μg 34,00 17 17
Kwas pantotenowy mg 1.013,35 14476 14476
Potas (K) mg 638,89 17 17
Wapń (Ca) mg 78,26 8 8

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)